EUROPSKI PROJEKT

Hrvatska uvodi aplikaciju za praćenje oboljelih od koronavirusa, navodno je dobrovoljno

Portal Novi list

Foto/Patrik Macek/PIXSELL

Foto/Patrik Macek/PIXSELL

"Nove tehnologije omogućuju puno više nego što je to bilo bez njih. Hrvatska u ovom trenutku radi na aplikaciji, dakle tehnički stručnjaci koje smo za to zadužili. Kada to bude gotovo, mi ćemo vas obavijestiti", rekao je Andrej PlenkovićZAGREB – Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da prema dogovoru država članica EU-a Hrvatska već tjednima radi na aplikaciji za praćenje oboljelih od koronavirusa, a jedna od tvrtki koja radi na tome je i APIS, pritom istaknuvši da će se u potpunosti štititi privatnost građana.


“Nove tehnologije omogućuju puno više nego što je to bilo bez njih. Hrvatska u ovom trenutku radi na aplikaciji, dakle tehnički stručnjaci koje smo za to zadužili. Kada to bude gotovo, mi ćemo vas obavijestiti”, rekao je Plenković novinarima uoči užeg kabineta Vlade.


I Davoru Božinoviću danas je postavljeno pitanje o europskim preporukama uvođenja aplikacije za praćenje građana.
– Ne radi se o aplikacijama za praćenje, dokument EK govori o informatičkoj podršci onome što epidemiolozi rade uz dragovoljni pristanak ljudi, koji mogu skinuti tu aplikaciju.


Aplikacija ima smisla u turizmu samo ako svi imaju više manje isto rješenje, to je Apple i Google pristup, to nije aplikacija za praćenje i geolociranje, već je uvjet da bude u vlasništvu Ministarstva zdravstva.


Vi ćete moći skinuti aplikaciju ako želite i onda netko tko to ima, a postao je kovid pozitivan, i ako je dao suglasnost, onda se ljude informira da su bili u blizini osobe koja je pozitivna na koronavirus.


Nema tu osobnih podataka, već je pokušaj da se ljudima pomogne u interesu zdravlja svih ljudi, da ih se upozori putem aplikacije da su bili u blizini nekoga tko je obolio kako bi se mogli testirati i vidjeti jesu li i sami zaraženi. To je potpuno dobrovoljno, ne radi se o nikakvom praćenju, već informacije ljudima koji to žele da su bili u blizini oboljele osobe.


Vezano za raspuštanje Sabora, za što se neslužbeno priča da bi se moglo dogoditi idućeg tjedna u ponedjeljak ili petak, rekao je kako ne zna o čemu se priča, ali će sutra na sastanku parlamentarne većine razgovarati i o tome.


Ponovio je kako je Hrvatska dobro vodila bitku protiv koronavirusa, javnozdravstvena slika je izrazito dobra i nema elementa koji ne bi dao za pravo za nastavak s otpuštanjem restriktivnih mjera i reaktivacije gospodarstva.


“Sada smo u situaciji da, pogotovo s aspekta HDZ-a, ključne stranke u Vladi, procijenimo s našim partnerima kada je trenutak da idemo po novo većinsko povjerenje birača i nakon toga s obnovljenim mandatom rješavamo probleme”, poručio je Plenković.


Vezano za zakon o obnovi Zagreba, najavio je da će nacrt zakona danas popodne ili sutra prije sjednice Vlade krenuti u javnu raspravu u dogovoru svih resora koji su sudjelovali, kao i u dogovoru s Gradom Zagrebom i predstavnicima brojnih udruga i struka.


“Naš je cilj da zakon, s obzirom na njegov značaj, prođe ozbiljnu i cjelovitu javnu raspravu i kroz nju budemo otvoreni za sugestije koje mogu poboljšati njegov sadržaj”, rekao je.


Ponovio je da će se uz to kroz rebalans proračuna osigurali ukupno 141 milijun kuna, svim građanima čije su zgrade i kuće nastradale omogućit će se do 20.000 kuna za sanaciju, dok će onima koji su trenutno izvan svojih stanova, a nemaju drugu nekretninu, osigurati plaćanje najamnine.


Također rade na pripremi zahtjeva za sredstva putem Europskog fonda solidarnosti, koji će Hrvatskoj omogućiti dodatne financijske kapacitete.


“Potres s tolikim brojem stradalih zgrada i objekata zahtijeva cjelovit pristup. Želimo da zakoni koje donosimo budu kvalitetni i da budu okvir za djelovanje na dugi rok, a ne da se u kratkom roku donose zakoni koji možda ne bi bili dovoljno dobri. Zato smo u dogovoru s gradonačelnikom Bandićem odlučili ići u proceduru”, poručio je Plenković.


Upitan nije li se moglo brže s tim zakonom kad su neke druge, poput “Lex Agrokor”, brže napravili, odgovorio je kako smatra da su napravili kvalitetan proces konzultacija, da se u tom zakonu jako moraju osloniti na različite tehničke struke, ali i još nije bilo potresa ovakvih razmjera.


“Želimo biti sigurni da svi zainteresirani građani daju svoj doprinos, ne samo političke stranke i saborski zastupnici”, istaknuo je premijer.