Odgovor na provokacije

Hrvatska uputila Italiji prosvjednu notu zbog spomenika D’Annunziu. Predsjednica: Rijeka je bila i ostaje ponosni dio Hrvatske

P. N.

foto: Darko Jelinek, Twitter

foto: Darko Jelinek, Twitter

"Rijeka (Fiume) će se D'Annunzija sjećati prvenstveno po protjerivanju iz grada radnika i službenika hrvatske nacionalnosti, premazivanju katranom natpisa na trgovačkim radnjama u vlasništvu 'stranaca' Hrvata, Slovenaca, Mađara, Austrijanaca, posvećivanju noža kojim je trebao biti ubijen Zanella, piljenju glave riječkog orla na gradskoj uri i velikoj pljački riječkih dragocjenosti uoči njegovog napuštanja grada..."Rijeka je bila i ostaje ponosni dio hrvatske Domovine, a podizanje spomenika u Trstu kojim se veliča iredentizam i okupacija su neprihvatljivi, napisala je na svom Twitter profilu Kolinda Grabar Kitarović, reagirajući na činjenicu da tršćanska lokalna vlast danas podiže spomenik Gabrieleu D’Annunziju, čovjeku koji je točno prije stotinu godina umarširao u Rijeku i okupirao je u korist Italije.


– Hrvatsko-talijanska suradnja danas temelji se na vrijednostima koje su potpuno suprotne svemu što je radio onaj kojemu se diže skandalozni spomenik razdora, napisala je, također, Kolinda Grabar Kitarović.


Kao što smo već objavili, istim povodom reagiralo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske , koje je svoje nezadovoljstvo i zabrinutost diplomatskim putem danas prenijelo talijanskoj strani, uručivši veleposlaniku Talijanske Republike prosvjednu notu.
– Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D’Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke, 12. rujna. Premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje obljetnice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država, već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima, stoji u priopćenju ministarstva


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske svoje nezadovoljstvo i zabrinutost diplomatskim putem danas je prenijelo talijanskoj strani, uručivši veleposlaniku Talijanske Republike prosvjednu notu.


U isto vrijeme, Lista za Rijeku osudila je “današnju otužnu provokaciju marginalne neofašističke skupine, koja je protiv aktualne talijanske Vlade, a povodom stogodišnjice D’Annunzijeve okupacije Rijeke, jutros protestirala transparentima na ogradi Guvernerove palače”.


– Rijeka (Fiume) će se D’Annunzija sjećati prvenstveno po protjerivanju iz grada radnika i službenika hrvatske nacionalnosti, premazivanju katranom natpisa na trgovačkim radnjama u vlasništvu ‘stranaca’ Hrvata, Slovenaca, Mađara, Austrijanaca, posvećivanju noža kojim je trebao biti ubijen Zanella, piljenju glave riječkog orla na gradskoj uri i velikoj pljački riječkih dragocjenosti uoči njegovog napuštanja grada. Glavni motiv pohoda ‘velikog’ pjesnika na Rijeku i nije bilo tzv. ‘vraćanje grada majci domovini’ već pomorsko i privredno uništavanje Rijeke kao direktnog konkurenta Veneciji i Trstu. U tome se u potpunosti i uspjelo sveopćom pljačkom lučkih skladišta. Uslijedilo je nasilje nad riječkim Slavenima odnosno Hrvatima i Slovencima paljenjem i uništavanjem njihove imovine, zabranjivanjem rada kulturnih institucija kao i zabranom hrvatskog jezika u javnom govoru. Posljedica je bila masovno iseljavanje Riječana Hrvata i Slovenaca iz grada.


To je D’Annunzijevo nasljeđe u našem gradu i zato nam je potpuno neprimjereno podizanje spomenika njemu u nama prijateljskomTrstu, a još je neprimjereniji povod – ‘100 godina osvajanja Rijeke’. Rijeka je na ovo već unaprijed odgovorila. Trg ispred Guvernerove palače, koji je nekada nosio naziv Piazza D’Annunzio, danas se zove po njegovom najvećem suparniku i protivniku – Riccardu Zanelli. Čovjeku čije je političko nasljeđe, građanska politika i dosljedna borba protiv svakog ekstremizma potpuna suprotnost onome što je u svojoj riječkoj epizodi zagovarao Gabriele D’Annunzio, stoji u priopćenju Liste za Rijeku.