Ukidanje viza

Od subote nam više ne trebaju vize za put SAD. U američkom veleposlanstvu provjerili smo kako sada ide procedura

Siniša Pavić

Foto Reuters

Foto Reuters

Za posjet SAD-u sve što vam treba je putovnica, kreditna kartica da platite formular koji košta 14 dolara i nekoliko minuta da ispunite online formularUkidanje viza za građane Hrvatske koji putuju u Sjedinjene Države, činjenica da ih od subote više ne trebaju, sve je samo ne vijest za tri dana trajanja. Tako je jučer vladao popriličan interes za Ashley Inman, voditeljicu odjela za vize u američkom veleposlanstvu, makar tek da se još jednom utvrdi nikad lakši, a ni jeftiniji (nekad je za vizu trebalo izdvojiti 160 dolara, op.a.) hodogram onog što valja učiniti prije puta u SAD.


– Za posjet SAD-u sve što vam treba je putovnica, kreditna kartica da platite formular koji košta 14 dolara i nekoliko minuta da ispunite online formular – sažela je Inman.


Sve što vam dakle treba da biste putovali u SAD bez vize je prijava u Elektronički sustav za odobravanje putovanja za turistička ili poslovna putovanja u trajanju do 90 dana. Bitno je samo da na pitanja u formularu odgovorite barem 72 sata prije puta.
Da bi to bilo moguće, Hrvatska je morala postati članica Elektroničkog sustava za odobravanje putovanja (ESTA), sustav koji uključuje 40 država, sada i Hrvatsku. A da bi se u njega država uključila, mora imati stopu odbijanja viza manju od tri posto.


Kome će i dalje trebati viza?


– Hrvatska je 2020. godine ispunila taj uvjet. To je važan simbol našeg partnerstva, činjenica da tako lako sada možemo putovati u SAD, i Hrvatska je sada članica ekskluzivnog kluba, ističe Inman.


Viza će ipak nekima i dalje trebati, onima koji žele u SAD-u studirati ili ostati dulje od 90 dana. S te strane, Inman se veseli promjenama baš zbog mladih ljudi željnih studiranja u SAD-u.


Sada će, kako kaže, mladost koja bi htjela studirati u Americi, moći prije konačne odluke znatno lakše otići do SAD-a, pogledati univerzitetske kampuse i programe i lakše odabrati željeni studij.


Podsjetila je Inman i na to da oni koji imaju vizu normalno mogu s njom putovati dokle god im ona traje. Onima kojima je ulazak u SAD ranije odbijen, preporuča se da odu na internetske stranice ambasade ili dođu do ambasade i vide što im je činiti.


Vrijedi svakako spomenuti i to da i sve osobe koje žive u BiH ili Srbiji, a imaju hrvatsku putovnicu, također mogu putovati u SAD bez viza.


Cijepljenje dobrodošlo


Ukoliko vam je do skorog puta, valja voditi računa i o korona-mjerama koje treba zadovoljiti pri ulasku u SAD.


– Od 8. studenog 2021. trebat će vam negativan COVID-test i morat ćete biti cijepljeni s dvije doze. Do tada ne preporučujemo putovanje, kazuje Inman.


Simpatičan je bio i odgovor Ashley Inman na novinarsko pitanje što se za nju promijenilo od kada su ukinute vize hrvatskim građanima za ulazak u SAD.


Osim što je veseli što će se brže, lakše i više putovati, osim što se nada većem broju hrvatskih turista u SAD-u, priznala je Inman da je ovo bio i dobar povod za malu proslavu u njenom uredu.