ENERGETSKA NEUČINKOVITOST

Hrvatska ukorena u Bruxellesu zbog kašnjenja važnog izvješća. Evo što kažu u Ćorićevom ministarstvu

Boris Pavelić

Foto/Dino Stanin/PIXSELL

Foto/Dino Stanin/PIXSELL

»Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicije (CEI) je do ukidanja 2018.godine bio nacionalno koordinacijsko tijelo za energetsku učinkovitost i imao je obvezu praćenja, verifikacije i izvješćivanja o energetskim uštedama te samim time i nositelj Godišnjeg izvješća o napretku postignutom u ostvarenju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitostiZAGREB – Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (MZOE) obećalo je jučer da će »u vrlo kratkom roku« ispraviti propust zbog kojega je Europska komisija (EK) jučer službeno opomenula Hrvatsku: vlada naime nije ispunila obvezu da do 30. travnja prošle godine EK izvijesti o provedbi nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti.


Ni osam mjeseci nakon propisanog roka, Hrvatska EK-u nije podnijela godišnje izvješće o povećanju energetske učinkovitosti.


Bez tog izvješća »EK ne može procijeniti napredak pojedinih država članica, odnosno država članica u cjelini u ostvarivanju ciljeva povećanja energetske učinkovitosti u EU-u za 2020.«
U MZOE-u taj su propust jučer objasnili ukidanjem nadležnog tijela, »nefunkcionalnom računalnom bazom«, i »velikim brojem projekata«.


No, iz odgovora MZOE-a čini se da podaci nisu dostavljeni čak ni za – 2018. godinu.


»Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicije (CEI) je do ukidanja 2018.godine bio nacionalno koordinacijsko tijelo za energetsku učinkovitost i imao je obvezu praćenja, verifikacije i izvješćivanja o energetskim uštedama te samim time i nositelj Godišnjeg izvješća o napretku postignutom u ostvarenju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti.


Njegovim ukidanjem 2018. godine, MZOE preuzelo je poslove Nacionalnog koordinacijskog tijela za energetsku učinkovitost, te postalo i nositelj godišnjeg izvješća.


Ministarstvo je od CEI-ja naslijedio nefunkcionalnu računalnu bazu podataka, a značajan broj djelatnika koji su obavljali te poslove nisu ostali zaposlenici ministarstva«, stoji u odgovoru MZOE na pitanje našeg lista.


Zato je »2019. godine raspisan natječaj za ponovnu uspostavu rada računalnog sustava te je isti s radom započeo sredinom godine.


Međutim, zbog velikog broja projekata isti nisu u cijelosti bili upisani od strane obveznika upisa.


O svemu navedenom je informirana i Europska komisija. MZOE će u vrlo kratkom roku izaći s provjerenim i kvalitetnim podacima za godišnje izvješće za 2018. godinu, a nakon toga i za 2019.«, odgovorili su iz ministarstva našem listu.