"Najkasnije sutra"

Hrvatska ukida samoizolaciju za ulaske iz BiH, ondje, prigodno, bilježe rast broja zaraženih

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

"Vjerojatno ćemo i kao članica EU-a liberalizirati u određenoj mjeri režim prelaska granice kada su u pitanju i državljani EU-a i naše susjedne zemlje", rekao je BožinovićMinistar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će Hrvatska “najkasnije sutra” ukinuti obaveznu dvotjednu samoizolaciju za državljane koji u zemlju ulaze iz BiH.


“Vjerojatno ćemo i kao članica EU-a liberalizirati u određenoj mjeri režim prelaska granice kada su u pitanju i državljani EU-a i naše susjedne zemlje”, rekao je Božinović.


Europska unija, naime, tek treba izaći s preporukama o otvaranju svojih vanjskih granica, o čemu se trenutno vode razgovori, rekao je hrvatski ministar.
Božinović kaže da će se pričekati da završe razgovori u Bruxellesu, ali dodaje da će liberalizacija “značiti ulazak u RH uz pridržavanje epidemioloških mjera, ali više ne obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz smjera BiH.”


Rekao da odluku o tome očekuje “najkasnije sutra”.


Istaknuo da se nalazimo “u fazi tzv. plesa s virusom i analiziramo na dnevnoj osnovi sve što se događa unutar zemlje i u bližem, i u širem okruženju.”


Hrvatska je prošloga tjedna uvela obvezu dvotjedne samoizolacije za sve građane koji ulaze iz BiH, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova nakon porasta zaraženih koronavirusom.


Šefica bosanskohercegovačke diplomacije Bisera Turković u ponedjeljak je odustala od prijedloga za protumjere Hrvatskoj nakon razgovora s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.


U BiH 128 pozitivnih u 24 sata


U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini 128 osoba je bilo pozitivno na testiranju od koronavirusa, čime je porastao broj zaraženih u odnosu na nedjelju kada je takvih bilo 108 slučajeva.


Kako su izvijestili iz entitetskih zdravstvenih ustanova, u Federaciji BiH je zabilježeno 97 slučajeva oboljelih od Covid-19, a u Republici Srpskoj je 31 osoba bila pozitivna na virus SARS-CoV-19.


Najveći broj novozaraženih je u Sarajevu sa 44 osobe, slijedi Tuzla s 35 slučajeva.


U bolnici u Sarajevu hospitalizirana je 21 osoba, sve su stabilno i nitko od njih nije na respiratoru.


U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj zaražena je 31 osoba koronavirusom, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo.


Najveći broj oboljelih je u Bileći sa 17 slučajeva.


Od ponedjeljka je u Federaciji BiH je na snazi obveza nošenja maske i držanje distance u zatvorenim prostorima, te se preporuča smanjivanje broja okupljenih osoba.