Gorući problem

Hrvatska treća u EU po broju femicida, lani je porastao broj posebno svirepih ubojstava

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Foto Vedran Karuza

Ilustracija / Foto Vedran Karuza

Potrebno je femicid imenovati, izraditi strategije borbe protiv njega te ga učiniti posebnim kaznenim djelom, ističe Iva Čatipović iz SOS RijekaU organizaciji Ženske grupe Karlovac “Korak” danas je u Karlovcu održana edukacija o femicidu koji je edukatorica Iva Čatipović ocijenila gorućim, nedovoljno osviještenim problemom u Hrvatskoj, trećoj državi u Europi po broju femicida.


Edukacija je održana u sklopu kampanje “KORAK k nenasilnom društvu”, a Iva Čatipović je pravnica i koordinatorica te savjetnica za pravna pitanja SOS-a Rijeka – Centra za nenasilje i ljudska prava.


Predstavnike pravosuđa, policije i organizacija civilnog društva upoznala je s pojmom femicida i stanjem s njim u vezi, nakon čega se govorilo o načinima prevencije, procjeni rizika i tome što pojedinci, institucije i skupine mogu učiniti na sprečavanju takvih ubojstava.
Bilo je riječi i o tome kako unaprijediti zakone radi učinkovitijeg pristupa toj problematici.


Čatipović je rekla da broj ubojstava u svijetu pada, ali broj femicida raste. Istaknula je da je u Hrvatskoj prošle godine porastao broj ubojstava žena koje su počinili njihovi sinovi.


– Potrebno je femicid imenovati, izraditi strategije borbe protiv njega te ga učiniti posebnim kaznenim djelom.


Valja razmotriti mogućnost donošenja posebnog propisa koji će se baviti prevencijom, procjenom rizika i edukacijom onih koji rade u sustavu, istaknula je Čatipović.