SUĆUT HRVATSKOG PREMIJERA

Hrvatska spremna pomoći stradalima u potresu u Turskoj i Grčkoj

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"U ovim izazovnim vremenima, u skladu s dokazanim prijateljstvom i suradnjom između naše dvije zemlje, možete računati na snažnu potporu Hrvatske", stoji u poruci Erdoganu.ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je u subotu sućut turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i grčkom premijeru Kiriakosu Micotakisu, nakon razornog potresa koji je u petak pogodio te dvije zemlje, priopćeno je iz vlade.


Hrvatski je šef vlade u poruci turskom predsjedniku i grčkom premijeru napisao da je “s velikom tugom primio vijest o razornom potresu” koji je u petak pogodio Tursku i Grčku, te je izrazio duboku sućut visokim dužnosnicima i dvama narodima.


Dodao je da je Hrvatska spremna, sa svojim nedavnim iskustvom s prirodnim katastrofama, pružiti Turskoj i Grčkoj svu potrebnu pomoć.
“U ovim izazovnim vremenima, u skladu s dokazanim prijateljstvom i suradnjom između naše dvije zemlje, možete računati na snažnu potporu Hrvatske”, stoji u poruci Erdoganu.


“Vrlo dobro znamo koliko je važna potpora u ovim strašnim okolnostima, a u Hrvatskoj imate iskrenog prijatelja”, stoji u pismu sućuti predsjednika vlade grčkom kolegi Micotakisu.


Broj smrtnih slučajeva u potresu koji je pogodio područje nedaleko od grada Izmira na zapadu Turske narastao je na 27, izvijestila je u subotu turska državna novinska agencija Anadolija.


Potres se osjetio na grčkim otocima u Egejskom moru, kao i u okolnim turskim gradovima, uključujući i najveći turski grad Istanbul, koji se nalazi 540 kilometara sjeverno od epicentra, izvijestila je televizija TRT.


Čelnici Turske i Grčke, koji su u prijeporu po pitanju eksploatacijskih prava u istočnom Mediteranu, kasno u petak razgovarali se telefonski te razmijenili poruke solidarnosti.