Novi dug

Hrvatska se zadužila za još dvije milijarde eura! Pola od toga morat će vratiti Vlada koja će u Banskim dvorima sjediti – 2041. godine

Jagoda Marić

Reuters

Reuters

Druga tranša, koja dospijeva tek 2041. godine, zaduženje je s najduljom ročnošću na međunarodnom tržištu od hrvatske samostalnostiZAGREB – Hrvatska se u petak zadužila za dvije milijarde eura izdajući, prvi put ove godine, međunarodnu obveznicu. Izdane su dvije tranše obveznica u jednakim iznosima od po milijardu eura, jedna na 12, a druga na 20 godina. Druga tranša, koja dospijeva tek 2041. godine, zaduženje je s najduljom ročnošću na međunarodnom tržištu od hrvatske samostalnosti.


Uz to, 12-godišnja obveznica izdana je uz kamatu od 1,125 posto i prinos od 1,257 posto, dok je obveznica izdana na dva desetljeća uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,75 posto i prinos 1,788 posto. Činjenica da se na dan kad je objavljeno da je njezin BDP pao za rekordnih 8,4 posto Hrvatska tako povoljno zadužila, govori kakvo je stanje na tržištu kapitala i koliko Hrvatskoj trenutno na ruku idu niske kamatne stope.


Investitori su, objavilo je Ministarstvo financija, pokazali čak 3,2 puta veći interes pa su njihove ponude za upis hrvatske obveznice dosegnule 6,4 milijarde eura.
Novac prikupljen najnovijim zaduženjem iskoristit će se dobrim dijelom za refinanciranje postojećih euroobveznica u iznosu od 1,5 milijardi dolara koje dospijevaju 24. ožujka i izdane su uz kamatnu stopu od 6,375 posto. To znači, izračunali su u Ministarstvu financija, da će Hrvatska refinanciranjem uz znatno povoljnije uvjete samo na kamatama uštedjeti 460 milijuna kuna godišnje.


Premijer Andrej Plenković ocijenio je da uvjeti i interes za obveznicu pokazuju da je pozicija Hrvatske na tržištima izrazito dobra. Ministar financija Zdravko Marić kazao je pak da državi na ruku idu trenutne referentne kamatne stope na tržištu, ali da u končanici uvjeti zaduženja ovise i o premiji rizika, a da je Hrvatska konsolidacijom javnih financija u godinama koje su prethodile krizi povećala kreditni rejting i time smanjila premiju rizika. Dodao je i da se nije vodilo računa o smanjenju javnog duga prije koronakrize, da bi Hrvatska u tu krizu ušla sa znatno većim javnim dugom što bi u konačnici otežalo njezina aktualna zaduživanja.


– Mislim da se potvrđuje da imamo jednu vrstu ugleda u međunarodnoj zajednici, reputaciju o kredibilnoj Vladi i kredibilnoj državi. To je u tim okolnostima najvažnije, povjerenje. U svakom slučaju, lakše se diše, priznao je Marić.