Vrijedna nabava

Hrvatska prva u Europi kupuje najmodernije Subaru Bell helikoptere. Pogledajte ih u akciji

Hina

https://aerospace.subaru.co.jp/

https://aerospace.subaru.co.jp/

Sredstva za nabavu su osigurana kroz fondove Europske unijePotpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je ugovor s američkom tvrtkom Bell Textron Inc. za nabavu dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell 412EPX s modulima za medicinsku evakuaciju i traganje te spašavanje, izvijestio je MUP.


MUP RH je na taj način nabavio prve Subaru Bell 412EPX helikoptere u čitavoj Europi, a vrijednost ugovora iznosi 36,2 milijuna eura, istaknulo je ministarstvo dodajući da će se helikopteri koristiti za potrebe akcija spašavanja civilne zaštite i HGSS-a te hitnih medicinskih letova.

Riječ je o trenutno najmodernijoj verziji Bell 412 platforme, čije su glavne pogodnosti poboljšana izdržljivost u smislu povećanja maksimalne kilaže i količine tereta, kao i povećanja tzv. izlaznog momenta za više od 10 posto pri brzinama od 60 čvorova.


”Navedene nadogradnje znače veću brzinu i učinkovitost pri obavljanju složenih akcija spašavanja i/ili medicinskog zbrinjavanja, što u konačnici bitno utječe i na pravovremenost, odnosno efikasnost ukupne reakcije sustava u kriznim situacijama”, ističe MUP.


Dodaju da su sredstva za nabavu, preko Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, osigurana kroz fondove Europske unije temeljem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a u sklopu projekta „Helikopterska potpora sustavu civilne zaštite“.


Rok isporuke naručenih helikoptera je 15 mjeseci od potpisivanja ugovora.