Anica Djamić

‘Hrvatska podrška Ukrajini je važna i zato što smo jedina članica EU-a koja ima iskustvo rata’

P. N.

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

"Mi još nismo završili proces razminiranja više od 30 godina nakon rata, i Ukrajina će to raditi nekoliko desetljeća", zHrvatska veleposlanica u Kijevu, Anica Djamić komentirala je za N1 ratno stanje u Ukrajini.


“Svaki dolazak u Kijev ima veliku važnost. Tako pokazuje Ukrajincima da nisu sami. Podrška Andreja Plenkovića u Kijevu nije samo prijateljska podrška, nego je podrška i jedine zemlje u EU-u koja ima iskustvo rata”, rekla je hrvatska veleposlanica u Kijevu Anica Djamić.


Kaže kako je ukrajinski grad Buča dobila naziv grada heroja jer je simbol stradanja nevinih i civila.
“To je bio prvi šok za cijelu Ukrajinu da se takvi zločini mogu dogoditi nad civilnim stanovništvom. Svima je stalo da se od najizvornijih sudionika tih događanja prikupe dokazi, zbog toga je osnovana i digitalna platforma. Postoji jedna skupina koju su osnovale EU, SAD i Velika Britanija, a u njoj sudjeluju i dva stručnjaka iz Hrvatske. Kažnjivost je ono što se želi postići kako zločini ne bi ostali nekažnjeni”, rekla je i dodala da je procesuiranje zločinaca dug i složen proces.


“Politička podrška koju je Ukrajina dobila može rezultirati vrstom političkog pritiska da se to dogodi ranije. Bit će potrebno zadovoljiti sve pravne okvire da bi se sudilo za određene počinjene zločine”, rekla je.


Komentirala je i razminiranje ukrajinskih površina.


“Ako znamo da je površina u Ukrajini veličine tri Hrvatske zaražena minama, onda znamo da postoji široko polje rada. Mi još nismo završili proces razminiranja više od 30 godina nakon rata, i Ukrajina će to raditi nekoliko desetljeća”, zaključila je za N1.