VOJNO OBRAZOVANJE

Hrvatska osniva Sveučilište obrane i sigurnosti: Ovdje će se stvarati novi generali

Hina

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Ministar Banožić rekao je da će Sveučilište biti spremno proizvesti lidere za Hrvatsku vojsku i ostale sastavnice sustava domovinske sigurnosti.ZAGREB – Vlada je u četvrta usvojila konačni prijedlog Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti koji će biti upućen Hrvatskom saboru, a ministar Banožić rekao je da će Sveučilište biti spremno proizvesti lidere za Hrvatsku vojsku i ostale sastavnice sustava domovinske sigurnosti.


“Upravo u godini kada se obilježava 30. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske, stvara se zakonodavni okvir za transformaciju Hrvatskoga vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti, što je od posebnoga državnog interesa”, istaknuo je ministar obrane Mario Banožić, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).


“Sveučilište obrane i sigurnosti omogućit će razvoj znanstveno-nastavnog osoblja za interdisciplinarno područje znanosti u polju Vojno-obrambenih i sigurnosno-obavještajnih znanosti i umijeća, a moći će aplicirati i za fondove Europske unije. Sveučilište će razvijati i održavati znanstveno-istraživački rad u potpori vojno-obrambenim i sigurnosno-obavještajnim aktivnostima”, dodao je.
Banožić je naglasio da je vojno obrazovanje zahtjevno i specifično područje koje pokriva široki spektar aktivnosti.


“Zajedničkim ćemo radom stvoriti organizaciju koja će biti spremna proizvesti lidere za Hrvatsku vojsku i ostale sastavnice sustava domovinske sigurnost”, zaključio je ministar obrane.


Nacrt konačnog prijedloga Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti, koji je danas usvojen na sjednici Vlade, bit  će upućen Hrvatskom saboru na raspravu i donošenje, navodi se u priopćenju MORH-a.