Što gore to bolje

Objavljen podatak koji baš i nismo očekivali: Hrvatska za čak 56 mjesta skočila na listi najsretnijih zemalja svijeta!

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Finska je i dalje najsretnija zemlja na svijetu, četvrtu godinu zaredom, a u prvih deset u odnosu na prošlu godinu razlike su minimalne. I dalje su tu Island, Danska, Švicarska, Nizozemska, Švedska, Norveška, Novi Zeland, AustrijaHrvatima se valjda treba desiti nešto loše da bi bili sretni. Teško je drugačije objasniti činjenicu da je na upravo objavljenoj listi najsretnijih zemalja na World Happiness Reportu za 2020. godinu zauzela visoko 23. mjesto od 149 zemalja.


U godini kad je glavni grad Hrvatske pogodio razoran potres i kad je – doduše kao i cijeli svijet – nastradala mnogostruko zbog pandemije korona virusa, Hrvatska je na listi najsretnijih zemalja ostvarila najveći skok u odnosu na prošlu godinu, za čak 56 mjesta.


Ovogodišnje 23. mjesto najviše je za Hrvatsku u 9 godina otkad postoji World Happiness Report, publikacija inicijative Sustainable Development Solutions Network Ujedinjenih naroda.
Kao i prošlih godina World Happiness Report oslanja se uglavnom na podatke koje svake godine prikuplja Gallupovo svjetsko istraživanje koje pokriva oko 98 posto svjetskog odraslog stanovništva. No, napomenuli su da je većina kontakata u 2020. s ispitanicima napravljena telefonom zbog nemogućnosti izlaska na teren zbog COVID-19 situacije. U izvješću također piše da je sveukupni broj ispitanih zbog objektivnih teškoća manji za trećinu negoli prošlih godina.


Za razliku od nekih drugih istraživanja koja se oslanjaju na popis čimbenika koje istraživači smatraju relevantnima, ljestvica World Happiness Reporta se oslanja na mišljenje stanovnika pojedinih zemalja o tome kako oni sami procjenjuju kvalitetu svog života.


Ispitanici stupanj sreće ocjenjuju od 0 do 10, pri čemu nula predstavlja najgori, a deset najbolji mogući život.


To što većina istraživanja nije izvedena neposredno i što je globalni uzorak manji nije promijenila situaciju na vrhu. Finska je i dalje najsretnija zemlja na svijetu, četvrtu godinu zaredom, a u prvih deset u odnosu na prošlu godinu razlike su minimalne. I dalje su tu Island, Danska, Švicarska, Nizozemska, Švedska, Norveška, Novi Zeland, Austrija. Jedini tko se ove godine ugurao među 10 je Njemačka, koja je prošle godine bila na 17. mjestu najsretnijih.


Naši susjedi Slovenci također su napredovali s prošlogodišnjeg 33. mjesta na 26., no Hrvatska je s ocjenom 6,508 ipak više i prvi put u 9 godina ovog mjerenja, Hrvati su najsretniji narod što se tiče država bivše Jugoslavije. I Srbija je na listi najsretnijih zemalja napredovala u teškoj 2020. godini. S 64. mjesta skočili su na 42.


BiH je također ostvarila napredak skočivši za 11 stepenica na 58. mjesto. Očito su krize nešto toliko uobičajeno na Balkanu da nam još jedna ne može bitno pokvariti raspoloženje. Što se tiče istočnog lagera, ispred nas su jedino Slovaci za jedno mjesto i neprikosnoveni Česi kao tradicionalno najsretnija postkomunistička zemlja.