Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska neće reagirati na izjave Heinza-Christiana Strachea da smo s*anje

P. N.

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Mislim da je najbolji odgovor stigao od kancelara Sebastiana Kurza i da se to nije dogodilo, morali bismo reagirati, zaključila je ministrica Marija Pejčinović BurićMinistrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić otkrila je da Hrvatska neće reagirati na izjave sad već bivšeg vicenkacelara Austrije Heinza-Christiana Strachea da je Hrvatska s*anje, javlja televzija N1.


intervjuu za RTL je rekla:


“Ta izjava zaslužuje najoštriju osudu, to je primjer kako ne treba raditi. Takav opus operandi prakticiraju razne ekstremne desničarske stranke u Europi pa je dobro to osvijestiti i u Hrvatskoj, da se vidi kako se postavljaju prema nama. Posebno u odnosu na Manfreda Webera i Angelu Merkel, koji su posjetili Hrvatsku te su primjer dobre suradnje i odnosa. Također, mislim da je najbolji odgovor stigao od kancelara Sebastiana Kurza i da se to nije dogodilo, morali bismo reagirati”, zaključila je ministrica Marija Pejčinović Burić.
I ona je još pod dojmom jučerašnjeg skupa u Ciboni. “Prije svega, mislim da je to jedan veliki znak Hrvatskoj kao potvrda dvije i pol godine ustrajnog rada na intenziviranju odnosa s Njemačkom. To je dobar znak da je vrijeme odlično uloženo. Mislim da je to ujedno prepoznavanje Hrvatske, ali i premijera Plenkovića te HDZ-a kao stranke koja podržava ono o čemu se govorilo u Ciboni. To je Europa kao projekt mira, blagostanja i prosperiteta”, naglasila je Pejčinović Burić.


Za premijerov egzaltirani govor kaže: “Pokazao se kao lider pobjedničke stranke i to je prava mjera za kraj kampanje. Nije me iznenadio, osim pozitivno. Ovo su vrlo važni izbori.”


Ministrica Pejčinović Burić nije posjetila Bleiburg, baš kao ni premijer. O Bleiburgu kaže: “To je mjesto koje zaista zaslužuje biti komemorirano dostojanstveno i mislim da je sve prošlo odlično, izuzev jednog incidenta.


Imamo informacije o uhićenoj osobi i vidjet ćemo što će istražni sudac odrediti. Uvijek smo na raspolaganju kako bismo pomogli, ali osoba koja je u pitanju odbila je pomoć”, naglasila je ministrica u intervjuu za RTL pa dodala da nije išla jer nije mogla biti na dva mjesta odjednom.