OČEKIVANA REAKCIJA VLADE

Hrvatska neće postupiti po zamolnici iz Srbije: Ministarstvo pravosuđa odbilo pilotima uručiti poziv za suđenje u Beogradu

Dražen Ciglenečki

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Premda je beogradski Viši sud, putem Ministarstva pravde Republike Srbije, zajedno s pozivom za suđenje poslao Ministarstvu pravosuđa za svakog pilota i njegovu optužnicu, iz resora Ivana Malenice tvrde da nisu zaprimili podignute optužniceZAGREB – Ministarstvo pravosuđa priopćilo je jučer da četvorici umirovljenih hrvatskih pilota, Danijelu Boroviću, Željku Jeleniću, Zdenku Radulju i Vladimiru Mikcu, neće uručiti pozive za suđenje za ratni zločin na Višem sudu u Beogradu, koji su proteklih dana za njih stigli iz Srbije. Očekivana je to reakcija iz Vlade Andreja Plenkovića, koja je već na vijest da se protiv spomenutih sprema optužnica zbog raketiranja srpske izbjegličke kolone, u BiH početkom kolovoza 1995., zauzela stav da ne priznaje taj postupak pokrenut u Srbiji.


Premda je beogradski Viši sud, putem Ministarstva pravde Republike Srbije, zajedno s pozivom za suđenje poslao Ministarstvu pravosuđa za svakog pilota i njegovu optužnicu, iz resora Ivana Malenice tvrde da »nisu zaprimili podignute optužnice niti druge informacije o radnjama koje su poduzete u kaznenom postupku«. Jedina je njihova informacija da Borovića, Jelenića, Radulja i Mikca Tužilaštvo za ratne zločine tereti za »kaznena djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u supočiniteljstvu iz članka 142. stavka 1 KZ SRJ u vezi s člankom 22. KZ SRJ.«


Načelo povjerenja


Ponovo ističemo da se sustav pravosudne suradnje mora temeljiti na načelu uzajamnog povjerenja, tj. povjerenja jedne države da je pravni poredak druge države dovoljno kvalitetan osigurati nepristrano, pravično i učinkovito vođenje kaznenog postupka u toj državi. Dosadašnji tijek postupka u Srbiji ukazuje na grubo nepoštovanje prava na pošteno suđenje utvrđeno međunarodnim pravom. Republika Hrvatska takav postupak i tako podignutu optužnicu ne može priznati budući da se ne temelji na međunarodnom kaznenom pravu, već iskrivljenoj univerzalnoj jurisdikciji koju je Srbija unijela u Zakon na temelju kojeg je pokrenula ovaj postupak«, objašnjava Ministarstvo pravosuđa zašto neće postupiti po zamolnici zaprimljenoj iz Srbije i umirovljenim visokim časnicima predati pozive za suđenje. Pritom se pozivaju na odredbe Europske konvencije o uzajamnoj sudskoj pomoći u kaznenim stvarima, kao i na Ugovor između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima iz 1997. U priopćenju se naglašava da Hrvatska očekuje od Srbije poštovanje međunarodnih standarda i »istinsku volju za rješavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih povjerenstava«. Bez toga, upozorava se, nije moguće uspostaviti dijalog sa susjednom državom. »Srbija se mora suočiti sa svojom prošlošću i ulogom koju je imala u agresiji na Hrvatsku. Vlada Republike Hrvatske iskoristit će sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskoga rata. Hrvatski piloti mogu biti mirni i sigurni«, zaključuje se u priopćenju.


Ročište 14. listopada
Kako nam je neki dan rekao Mikčev branitelj po službenoj dužnosti Aleksandar Olenik, po primitku odgovora iz Zagreba, a jučerašnje priopćenje Ministarstva pravosuđa to svakako jest, Viši sud donijet će odluku o suđenju pilotima u odsustvu. Prvo, pripremno, ročište zakazano je za 14. listopada.