Istraživanje »Myplace«

Hrvatska mladež najmanje u Europi vjeruje političarima

Boris Pavelić

Mladi su prijemčivi za populističke ideje – Benjamin Perasović, Renata Franc i Marko Mustapić / Foto D. LOVROVIĆ

Mladi su prijemčivi za populističke ideje – Benjamin Perasović, Renata Franc i Marko Mustapić / Foto D. LOVROVIĆ

Ne bi trebalo prozivati mlade, nego se zapitati kakvo je društvo u kojem živimo.  S obzirom na to kakvi su roditelji, mladi su odlični, tvrdi sociolog s Instituta »Ivo Pilar« Benjamin PerasovićZAGREB  U Europi je na djelu »novi populizam«, neobjašnjiv tradicionalnom podjelom na ljevicu i desnicu, ustvrdili su jučer znanstvenici s Instituta »Ivo Pilar«, sudionici hrvatskoga dijela europskog istraživanja o stavovima mladih, objedinjenog pod nazivom »Myplace«.


Opsežno znanstven o istraživanje trajalo je četiri godine u 14 država Europe, među kojima i u nekima koje nisu članice EU. Sažimajući jučer na konferenciji za novinare rezultate istraživanja, sociolog s Instituta »Ivo Pilar« Benjamin Perasović ustvrdio je kako je u Hrvatskoj, pa i u nekim zemljama Europe, zamjetno »postmoderno šarenilo« političkih i civilizacijskih stavova.


Vjeruju vojsci


 Kao primjer naveo je rezultat istraživanja prema kojemu mladi najviše vjeruju vojsci, potom Greenpeaceu, pa policiji. Kao primjere takvih novopopulističkih pokreta naveo je Syrizu u Grčkoj, Podemos u Španjolskoj i Živi zid u Hrvatskoj.

Psihologinja Renata Franc ustvrdila je kako mladi u Hrvatskoj istodobno podržavaju i demokratska i nedemokratska uvjerenja, te da se ona »međusobno ne isključuju«. Objasnila je da je to paradoks zapažen u postkomunističkim zemljama. U Hrvatskoj, drži Franc, podržavanje snažnog vođe više je odraz nezadovoljstva sadašnjim stanjem demokracije i politike, nego želja za diktaturom.Sociolog Marko Mustapić drži da su mladi »prijemčivi za populističke ideje neovisne o klasičnoj ljevici i desnici«. »Oni društvo sve više shematiziraju na dvije skupine: ‘obespravljeni narod’ i’povlaštenu elitu’«, kaže Mustapić, navodeći Živi zid kao najjasniji primjer pokreta koji ne vjeruje u klasičan demokratski sustav i njegove institucije.


Znanstvenici s »Ive Pilara« sazvali su konferenciju za novinare želeći pojasniti istraživanje koje je proteklih nekoliko dana, prema njihovu uvjerenju, u medijima predstavljeno nepotpunim i nepreciznim zaključcima kako mladi u Hrvatskoj podržavaju nasilje, autoritarizam i snažnog vođu. Takvi nalazi djelomice su točni, ali je točno i to da mladi uvelike podržavaju i demokraciju, kazali su autori istraživanja.


»Moralna panika«


 Benjamin Perasović ne zamjera autorima članaka o istraživanju, nego njihovoj opremi, koju su prenosili internet portali, pa je stvorena neka vrst »moralne panike«.Podsjećajući kako mladi u Finskoj najviše vjeruju političarima, psihologinja Renata Franc je kazala kako se hrvatska mladež u Europi ističe time što najmanje vjeruju u nacionalne političke institucije i u političare, koje smatraju korumpiranima.

Znanstvenici međutim smatraju kako zbog svega toga »ne bi trebalo prozivati mlade, nego se zapitati kakvo je društvo u kojem živimo«. »Mijenjajmo društvo, a ne mlade. S obzirom na to kakvi su roditelji, mladi su odlični«, tvrdi Benjamin Perasović.