OBAVIJEŠTENA I EMA

Hrvatska istražuje sumnjivu smrt od nuspojava AstraZenece: 33-godišnja osoba preminula 12 dana nakon cijepljenja

Hina

foto: Vedran Karuza

foto: Vedran Karuza

"Zaprimljena je medicinska dokumentacija, ali potrebno je sačekati nalaz obdukcije i ostalih analiza, kako bi se mogao donijeti pouzdani zaključak o eventualnoj povezanosti cjepiva s ovim neželjenim slučajem", rekao je Beroš.ZAGREB – Ministar Vili Beroš izjavio je u četvrtak da HZJZ I HALMED pomno analiziraju sve aspekte smrti 33-godišnje osobe, koja je umrla 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom, kao i u svim ostalim slučajevima sumnje na uzročno-posljedičnu povezanost cjepiva sa zdravljem hrvatskih građana,.


“Zaprimljena je medicinska dokumentacija, ali potrebno je sačekati nalaz obdukcije i ostalih analiza, kako bi se mogao donijeti pouzdani zaključak o eventualnoj povezanosti cjepiva s ovim neželjenim slučajem”, rekao je Beroš.


Ministar zdravstva kaže kako je o tom događaju obaviještena i Europska agencija za lijekove (EMA), koja će biti kontinuirano informirana o novim saznanjima.
“Napominjemo da EMA kontinuirano prati nuspojave za sva cjepiva na razini EU-a, pa tako i analizira sve aspekte cijepljenja AstraZenecom. O svim nalazima stručno-znanstvenih analiza, bilo domaćih, bilo međunarodnih tijela, hrvatska javnost bit će pravovremeno izvještena”, naglasio je Beroš.


Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izvijestila je u srijedu da joj je stigla prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom kod cjepiva AstraZenece u 33-godišnje osobe, koja je preminula 12 dana nakon cijepljenja.


“U prijavi je navedena trombocitopenija i krvarenje, međutim, prijava je vrlo oskudna te ne sadrži dokumentaciju o uzroku smrti, kao ni o tijeku i razvoju događaja koji su doveli do smrtnog ishoda. U što skorijem roku očekujemo zaprimanje zatražene medicinske dokumentacije, uključujući otpusno pismo, a naknadno i nalaz obdukcije koja je u tijeku”, priopćio je HALMED.