Anita Markić

Hrvatska dobila novu povjerenicu za informiranje. GONG: Evo zašto je to problematično

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Foto Patrik Macek PIXSELL

Ilustracija / Foto Patrik Macek PIXSELL

Anita Markić je dobila glasove 76 zastupnika, a njeni protukandidati Dubravka Bevandić i Nikola Kristić 16, odnosno šest glasovaHrvatska je u četvrtak dobila novu treću povjerenicu za informiranje, Hrvatski sabor na tu je dužnost, na pet godina, tajnim glasovanjem izabrao Anitu Markić, voditeljicu Uprave za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave.


Markić je dobila glasove 76 zastupnika, a njeni protukandidati Dubravka Bevandić i Nikola Kristić 16, odnosno šest glasova.


Pravnica po struci, karijeru je počela kao pravna referentica u tvrtki “Ivanićplast” u Ivanić-Gradu. U tom je Gradu bila i tajnica Grada i stručna suradnica u Općem upravnom odjelu, no najveći dio karijere provela je u Ministarstvu uprave. Ima više od 35 godina radnog iskustva, od čega preko 25 godina na rukovodećim poslovima.


Dolazi nakon Pičuljana
Markić na novu dužnost dolazi nakon Zorana Pičuljana kojemu je petogodišnji mandat istekao 21. studenoga i koji se, iako je mogao, nije javio za još jedan mandat.


Prije njega, tu je dužnost obnašala Anamarija Musa, prva povjerenica koja se po isteku mandata također nije ponovno kandidirala, nego se vratila na zagrebački Pravni fakultet


Povjerenika, koji štiti, prati i promiče Ustavom zajamčeno pravo na pristup informacijama, Sabor bira temeljem javnog poziva na koji se ovoga puta javilo samo troje kandidata, uz Markić, voditeljica Službe za zaštitu prava na pristup informacijama u Uredu povjerenika Dubravka Bevandić te novinar i urednik na HRT-u Nikola Kristić.


Kad se birala prva povjerenica, na javni se poziv javilo osam kandidata, na drugom izboru njih pet i to nakon što je poziv ponovljen jer se na prethodni poziv javio samo jedan kandidat.


Traženi uvjeti za povjerenika bili su hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, završen studij pravne ili društvene struke, te najmanje 10 godina radnog iskustva u struci.


Uvjet je bio i da je kandidat istaknuti stručnjak s priznatim etičkim i profesionalnim ugledom i iskustvom iz područja zaštite i unapređenja ljudskih prava, slobode medija i razvoja demokracije; da nije član političke stranke, da nije osuđivana osoba te da se protiv nje ne vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti. Kandidati su morali priložiti i potvrdu Porezne uprave da su podmirili sve dospjele obveze te pisanu suglasnost za provođenje sigurnosne provjere drugog stupnja.


Sabor je, na njen zahtjev, razriješio Ivanu Buljan dužnosti zamjenice pravobraniteljice za djecu.


U drugo je čitanje, uz ostalo, poslao prijedloge zakona o hrvatskom jeziku, o inkluzivnom dodatku, izmjene zakona o doplatku za djecu, o obveznim odnosima i o parničnom postupku te paket zakona o kapitaliziranom mirovinskom sustavu.


GONG: Vladajuća stranka zarobila još jednu instituciju


Udruga Gong ocijenila je da je izbor nove povjerenice za informiranje Anite Markić izuzetno problematičan jer je ministru pravosuđa Ivanu Malenici ona bila izlika za skrivanje stvarnih autora Zakona o izbornim jedinicama, čime je, tvrde zarobljena još jedna nezavisna institucija.


“Nakon Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, sada još jedna nezavisna institucija, povjerenika za informiranje, također je zarobljena od vladajuće stranke”, poručio je u četvrtak Gong.


Tvrde da je upravo ona bila izlika ministru Ivanu Malenici za skrivanje stvarnih autora jednog od najvažnijih zakona u Plenkovićevoj vladi – Zakona o izbornim jedinicama.


Anita Markić, ravnateljica Uprave za politički sustav i opću upravu u Ministarstvu pravosuđa i uprave, izabrana je za novu povjerenicu tajnim glasanjem u Saboru.


Tek nakon pritiska dosadašnjeg povjerenika Zoran Pičuljana, ministar ju je predstavio kao jednu od troje autora zakona koji je, prema ocjenama Gonga, donijet netransparentno i bez sudjelovanja predstavnika struke i opozicije.


Gong smatra da je takva politička kompromitiranost izabrane kandidatkinje oprečna definiciji povjerenice za informiranje kao neovisnog državnog tijela, koje štiti i promiče Ustavom zajamčeno pravo na pristup informacijama.


Ministar pravosuđa i uprave je, navodi Gong mjesecima odbijao odgovoriti tko su autori Zakona o izbornim jedinicama, a nakon što se oglušio na nalog povjerenika Pičuljana, prijetila mu je i novčana kazna.


Dotadašnja tajnovitosti oko tog podatka ukazivala je na to da je zakon nastao u režiji četvero HDZ-ovih političara: Ivana Malenice, Ivana Anušića, Vladimira Šeksa i Karla Resslera, kažu u Gongu.