Sjećanje na 25. lipnja 1991.

Hrvatska danas obilježava Dan neovisnosti. Plenković: ‘Ponosni smo na sva postignuća’

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor KovačevićPredsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je, povodom Dana neovisnosti, poručio kako ponosni na sva postignuća nastavljamo graditi još razvijeniju i uređeniju Hrvatsku, na dobrobit svih građana.


“Na Dan neovisnosti prisjećamo se povijesne odluke Hrvatskog sabora donesene 25. lipnja 1991. o pokretanju postupka razdruživanja Hrvatske od ostalih republika u okviru SFRJ. Ponosni na sva postignuća nastavljamo graditi još razvijeniju i uređeniju Hrvatsku, na dobrobit svih građana”, stoji u objavi na platformi X.


U svojoj objavi Plenković je zahvalnost izrazio prvom hrvatskom predsjedniku i hrvatskim braniteljima.
“Uvijek ćemo biti zahvalni prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i svim hrvatskim braniteljima koji su podnijeli najveću žrtvu za slobodu i samostalnost Hrvatske”, poručio je premijer Andrej Plenković.


Jandrokovićeva čestitka


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u utorak je čestitao Dan neovisnosti, odnosno dan kada se obilježava donošenje Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, dodavši da je sjećanje na današnji dan važan zbog mlađih naraštaja.


Na današnji dan prije 33 godine, Hrvatski je sabor donio Ustavnu odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaracija o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.


“Time je pokrenut neminovni postupak našeg razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Kako bi i formalno bile raskinute postojeće državno-pravne sveze, trebao je još isteći i tromjesečni moratorij na tu Ustavnu odluku. No, zbog mlađih naraštaja, važno je sjećati se što je sve Hrvatska morala proći na putu do slobode, samostalnosti i neovisnosti, za koju su se njeni građani tako jasno i nedvosmisleno bili izjasnili”, kazao je predsjednik Sabora na početku sjednice.


Jandroković je napomenuo da rat u Ukrajini jasno pokazuje koliko borba za slobodu i neovisnost može biti mukotrpna, krvava i neizvjesna.


“Zbog svega ovoga je itekako bitno prisjetiti se da smo našu Hrvatsku stekli plativši ogromnu cijenu. Stoga i danas svim poginulim i nestalim braniteljima i članovima njihovih obitelji, kao i svima onima koji su još uvijek s nama, želim iskazati našu trajnu zahvalnost”, rekao je.


Predsjednik parlamenta podsjetio je na agresiju JNA u kojoj su razarani brojni hrvatski gradovi i sela, a moderna Hrvatska izgrađena je upravo na čvrstim temeljima pobjede u Domovinskim ratu, poručio je.


“Danas je Hrvatska ravnopravna članica Europske unije i NATO-a. Uspjeli smo i izgradnjom Pelješkoga mosta konačno spojiti hrvatski kopneni teritorij. Izgradivši pak LNG terminal na Krku postali smo regionalnim europskim energetskim čvorištem, a nabavom zrakoplova Rafal otvorili potpuno novu eru u zaštiti hrvatskog neba”, istaknuo je.


Prvi saziv Hrvatskog sabora Jandroković je ocijenio iznimno odvažnim i politički doraslim tadašnjem povijesnom trenutku.


“Stoga na sve nacionalno osviještene i aktivne dionike tog ključnog razdoblja moramo gledati s osobitim uvažavanjem i zahvalnošću. I baš bi nas to na poseban način moralo potaknuti da svi nastavimo raditi na izgradnji Hrvatske koja će biti na ponos budućih naraštaja”, rekao je Jandroković.