Potvrde

Hrvatska covid putovnica bit će, zapravo, QR kod, evo kako će to sve funkcionirati

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Svaki konobar, vozač javnog prijevoza, čuvar na ulazu u klub ili susjed koji vas zove na večeru imat će tehničku mogućnost provjere vašeg QR koda i moći vidjeti "zeleni" ili "crveni" kvadratHrvatske covid-putovnice bit će implementirane u obliku QR koda, a od 1. lipnja služit će za putovanja preko granice, te ulazak u zatvorene prostore, kao što su restorani i klubovi, ali i veća okupljanja poput koncerata.


Spomenuti QR kod moći će očitati baš svatko. Naime, svaki građanin moći će besplatno skinuti aplikaciju za provjeru covid-statusa.


Ako mu vlasnik QR koda to dopusti, moći će provjeriti  je li sigurno družiti se s tom osobom bez poštovanja mjera, odnosno je li osoba cijepljena protiv koronavirusa s obje doze, je li preboljela covid-19 u posljednjih šest mjeseci ili posjeduje negativan test ne stariji od 48 sati, piše Jutarnji.
Na isti će se način organizatorima događaja i vlasnicima objekata omogućiti jednostavna provjera statusa svojih gostiju, gotovo jednako jednostavno kao što se u nekim institucijama sada na ulazu mjeri temperatura.


Svaki konobar, vozač javnog prijevoza, čuvar na ulazu u klub ili susjed koji vas zove na večeru imat će tehničku mogućnost provjere.


Na veća okupljanja samo s QR kodom


Prema najavama Nacionalnog stožera, tijekom sezone na veća okupljanja moći će samo osobe s covid-putovnicama: one osobe koje odbiju na ulazu dati provjeru svojeg QR koda, ako se pokaže da ga nemaju ili da više nije važeći, organizatori neće smjeti pustiti u objekt ili na događaj.


U implementaciji se pokušalo zaštititi privatnost građana. Osoba koja će provjeravati QR kod neće znati ime i prezime vlasnika covid-putovnice.


Očitavanjem koda na mobitelu osobe koja obavlja provjeru pojavit će se samo kvadrat zelene ili crvene boje. Zeleni kvadrat značit će da vlasnik QR koda ima važeću digitalnu covid-potvrdu, a crveni da ju nema.


Već je zatraženo odobrenje za aplikaciju za provjeru QR koda od Google Playa i Appleovog app storea te će se one za koji dan moći besplatno preuzeti. Provjera se neće odnositi samo na građane RH, nego će naše baze podataka biti umrežene s europskima te će se provjeravati i status turista.


Sličnu aplikaciju u EU prva bi, već sljedeći tjedan, trebala uvesti Austrija.


Kako do svog QR koda?


Do svoje potvrde, odnosno QR koda građani će moći doći putem e-usluge na portalu e-Građani, a potvrde u papirnatom obliku izdavat će se u 150 ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.


“Potvrde o testiranju, preboljenju i cijepljenju izdaju se na temelju evidencija o sve tri kategorije koje su u posjedu Ministarstva zdravstva. Potvrda o testiranju moći će se izdati odmah nakon negativnog PCR ili antigenskog testa.


Potvrda o preboljenju, ako postoji evidencija o pozitivnom covid-19 testu, a potvrda o cijepljenju nakon dva tjedna od cijepljenja drugom dozom cjepiva protiv covida-19”, pojašnjavaju za Jutarnji z Ministarstva.


Ministar unutarnjih poslova i šef Stožera Davor Božinović kaže da je trenutni fokus na cijelom nizu pregovora u okviru Health Security Committeeja, razgovora stručnjaka, kako bi cijeli sustav postavili unutar zemalja članica Europske unije.


Ostaju pitanja


Tehnički dio, prema svemu sudeći, uspješno je odrađen, no još ostaje pitanje jesu li uneseni svi podaci naših građana. Naime, još se događa da se građani pozivaju na cijepljenje iako su već cijepljeni, tako da je nejasno zašto takvi podaci nisu uneseni.


Pozivi su stigli i nekima koji su trenutno pozitivni, a njihovi su liječnici obaviješteni o bolesti, odnosno imaju potvrdu pozitivnog testa.


Prema dostupnim podacima, nešto više od 630.000 građana, bez onih koji su napravili test u posljednjih 48 sati, u ovom trenutku ima uvjete za zelenu potvrdu.


Prema podacima Ministarstva zdravstva, na 12. svibnja u Hrvatskoj je bilo 332.669 građana koji su u posljednjih šest mjeseci preboljeli covid-19. Obje doze cjepiva do jučer je primilo 300.847 osoba.


Tko će sve biti u nepovoljnoj situaciji


Činjenica je da će velik dio građana koji se sada cijepe prvom dozom biti u nepovoljnoj situaciji jer trebaju čekati četiri (Moderna), šest (Pfizer) ili čak 12 (AstraZeneca) tjedana do cijepljenja drugom dozom, plus još dva tjedna nakon toga kako bi se smatralo da su završili s cijepljenjem i da po toj osnovi budu u “zelenom”.


Ona treća kategorija, a to su osobe s negativnim PCR ili brzim antigenskim testom ne starijim od 48 sati, imat će najviše ograničenja, jer nakon isteka dva dana njihova će zelena potvrda pocrvenjeti.


“Testiranje će uvijek biti raspoloživo, no potvrda o testiranju ima najkraće trajanje. Također, cijena, nažalost, neće padati ako potražnja za testiranjem bude veća jer je važna dostupnost komponenti na tržištu potrebnih za testiranje”, pojašnjavaju iz Ministarstva zdravstva za Jutarnji.


Upravo zato preporučuju svim punoljetnim građanima cijepljenje zbog, kako kažu, trajnije mobilnosti, lakšeg pristupa svim događajima na kojima će se okupljati veći broj ljudi, a u konačnici ćemo prije doći do kolektivnog imuniteta.


Djeca neće dobivati covid-putovnice. Što se prelaska granice tiče, svi stariji od sedam godina moraju imati ili dokaz o preboljenju ili negativan test.


Ipak, neslužbeno se doznaje, u Hrvatskoj će djeca do 18 godina moći ulaziti u sve prostore kojima podliježe digitalna zelena potvrda uz uvjet da su s roditeljima i da im roditelji imaju zelene potvrde.