Istraživanje javnog mnijenja

HRejting: Većina ispitanika podržava ulazak Finske i Švedske u NATO

P. N.

Screenshot

Screenshot

Gotovo 70 posto ispitanika podržava priključivanje Finske Sjevernoatlantskom vojnom savezu, 12 posto ne podržava, a 19 posto ne zna ili ne želi odgovoritiRuska je agresija na Ukrajinu potaknula Finsku i Švedsku na odustajanje od vojne neutralnosti. Predale su službene kandidature za ulazak u NATO. Večerašnji HRejting proveden od 16. do 19. svibnja na uzorku od tisuću 400 ispitanika govori o potpori građana Hrvatske tom činu. Najveća pogreška uzorka je +/- 2 cijela 95 posto, a pouzdanost istraživanja čak 95 posto.


Gotovo 70 posto ispitanika podržava priključivanje Finske Sjevernoatlantskom vojnom savezu, 12 posto ne podržava, a 19 posto ne zna ili ne želi odgovoriti, javlja HRT.


Slični rezultati vrijede i za Švedsku. Uz tek malo manju potporu ulasku od 67,9 posto, dok 12,1 posto ispitanih ulazak ne podržava.
Postavljeno je i pitanje o mogućim posljedicama ulaska ovih država u NATO.


Malo više od 23 posto smatra da će to ojačati Savez. Gotovo 21 posto vidi u ovom koraku veću sigurnost Europe, kako javlja HRT.


Za razliku od njih 9 posto pak strahuje od rasta nesigurnosti na Starom kontinentu. 6 i pol posto vidi rast opasnosti od nuklearnog rata.


Gotovo isto toliko ispitanika kao posljedicu navodi otvoreni vojni sukob s Rusijom.


Malo manje od 6 posto proširenje izjednačava s nepotrebnim provociranjem te države.


Manji dio strahuje i od Putinove ekonomske odmazde, a gotovo 16 posto nema odgovor.