Kongres hotelijera

Hoteli u Hrvatskoj s niskim stopama zauzetosti, a li u samom europskom vrhu po razini cijena

Alenka Juričić Bukarica

Siniša Topalović / Foto Davorin Visnjic/PIXSELL

Siniša Topalović / Foto Davorin Visnjic/PIXSELL

Nikolina Brnjac koja je kazala kako Ministarstvo nastavlja s provedbom kreditne linije za subvenciju kamata po kreditima, za što je u ovoj godini osiguran iznos veći od 26 milijuna kuna te najavila izradu novog Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i povezanim djelatnostima, koji ćemo uskoro uputiti na odobrenje Europskoj komisiji, potom na usvajanje Vladi.

Hoteli u Hrvatskoj ove su godine bili među onima s vrlo niskim stopama zauzetosti u Europi, no s druge strane održali su se u samom vrhu po razini cijena s prosjekom od 123 eura, što znači da su, unatoč koronakrizi, uspjeti izbjeći damping cijena koji je zabilježen 2008. i 2009. godine. Ukazao je na to Siniša Topalović, direktor turističkog savjetovanja u konzultantskoj tvrtki Horwath Consulting danas prilikom izlaganja na 22. kongresu hotelijera s temom Nove perspektive,  a koji organizira Udruga poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).


Kongres hotelijera otvorila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac koja je kazala kako Ministarstvo nastavlja s provedbom kreditne linije za subvenciju kamata po kreditima, za što je u ovoj godini osiguran iznos veći od 26 milijuna kuna te najavila izradu novog Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i povezanim djelatnostima, koji ćemo uskoro uputiti na odobrenje Europskoj komisiji, potom na usvajanje Vladi. Cilj ovog Programa, inicijalno procijenjenog na 1,5 milijardi kuna, je garancijskim shemama i subvencijom kamate pružiti financijsku podršku poduzetnicima s naglaskom na mjere osiguranja likvidnosti i omogućavanja lakšeg pristupa financiranju, a sve kako bi se stvorili uvjeti za brži oporavak od trenutne krize.


Ministrica Brnjac u svom je uvodnom obraćanju istaknula kako je Ministarstvo turizma i sporta započelo pripremu desetogodišnje Strategije razvoja održivog turizma, vodeći posebno računa o načelima održivog razvoja, a kroz sedmogodišnji Nacionalni plan osigurat će se podloga za kvalitetnije pozicioniranje turizma u proračunu EU za razdoblje od 2021. do 2027. godine.


– Proces izrade ovih strateških dokumenata jednako je važan kao i njihovo konačno usvajanje. Važno je da svi vi, ako i ostali dionici u turizmu, budete uključeni u sve faze izrade, istaknula je Brnjac.


Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Rivijere, kazao je, pak, kako je kompanija ove godine ostvarila 31 posto lanjskog prometa i oko 100 milijuna kuna operativne dobiti čime je očuvana vrijednost za dioničare. Ukazao je kako je kriza pokazala kako da kroz nju lakše prolaze velike i zdrave tvrtke, kao i da su u Valamaru imali podršku samih zaposlenih, banaka, dioničara, dobavljača, svih razina vlasti, dobavljača…


Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre, je pak, istaknuo kako je i ova tvrtka sačuvala resurse što je izuzetno važno za ulazak u fazu oporavka turizma, te ukazao kako je ova krizna godina na neki način i prilika da se hrvatski turizam resetira.


– Ohrabruje što ćemo dobiti novu Strategiju razvoja hrvatskog turizma, no i prije smo imali dobrih strategija, koje se, međutim, nisu operacionalizirale. Ova kriza nas možda natjera da se to sada ipak promijeni, rekao je Popović.


Što se tiče procjena za 2021. hotelijeri se slažu kako predstojeća turistička sezona ne može biti lošija od ove. U najavi je dolazak cjepiva, a tu je i iskustvo koje svi imaju iz 2020.


Danas je bilo riječi i o sigurnosti turista u narednoj godini koja će biti u najvećoj mjeri povezana s cijepljenjem. Isto tako, u tom će smislu biti potrebni jedinstveni protokoli pa je primjerice spomenuto kako Svjetsko udruženje avio industrije IATA već radi na aplikaciji kojom će se dokazati da je netko cijepljen i time se ne bi morao testirati prilikom putovanja avionom.


Sutra će, pak, biti riječi i o perspektivama kampinga, koji se u koronakrizi pokazao vrlo otpornim, obzirom da se uz skup hotelijera, paralelno održava i 14. kongres hrvatskog kampinga u organizaciji Kamping udruženja Hrvatske (KUH).