Odustajanje od prosvjeda?

Horvat tvrdi da je pronađen novac za isplatu plaća radnicima Đure Đakovića

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor KovačevićMinistar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u subotu da su pronađena likvidna sredstva za isplatu plaća radnicima Đure Đakovića za studeni i radnici nemaju razloga planirati prosvjed, dodavši da se kontinuirano radi na rješenju za opstojnost Đure Đakovića.


Horvat je to izjavio nakon sastanka s predstavnicima Uprave Đure Đakovića u Ministarstvu gospodarstva u Zagrebu. Naglasio je kako je današnji sastanak jedan u nizu operativnih sastanaka na koji način pronaći i kratkoročno, ali i dugoročno rješenje za opstojnost Đure Đakovića iz Slavonskog Broda.


Naveo i kako su u ovom trenutku sigurni da kratkoročnih obveza ima na razini 277 milijuna kuna, dugoročnih na razini 264 milijuna kuna te da će u ponedjeljak i zadnja kuna plaće za listopad biti isplaćena radnicima.
»U ovom trenutku pronađena su likvidna sredstva za isplatiti plaću za studeni za veliki dio radnika«, rekao je Horvat. Napomenuo je da će malih problema biti oko Đ.Đ. Industrijskih rješenja jer se s osiguranih 710 tisuća kuna neće moći istovremeno pokriti isplata i otpremnina i plaća.


»Radnici Đure Đakovića prema mom viđenju situacije, a siguran sam da će to potvrditi i ljudi koji vode tvrtku, nemaju razloga planirat prosvjed«, izjavio je novinarima ministar Horvat.


Ponovio je da Đuro Đaković ima perspektivu, a potrebna su dva koraka. Prvi je u iznosu od 150 milijuna kuna osiguranja tekuće likvidnosti i osiguranja deblokade računa, a nakon toga, zbog minusa u temeljnom kapitalu, dodatni sanacijskih kredit u iznosu od oko 150 milijuna kuna za što država, a i strateški partneri koji jesu ili će biti, moraju u sljedeća tri mjeseca osigurati metodologiju provedbe, kazao je ministar. Dodao je kako je siguran da bez suglasnosti EK taj proces neće moći biti izveden.


Ministar Horvat također je izvijestio kako se u ovom trenutku razgovara sa svim bankama te je siguran da će država sa svojim jamstvima pokriti jedan velik dio iznosa takvih kreditnih aranžama.


»U ovom trenutku se borimo s vremenom. Ušli smo u jedno vremensko razdoblje unutar koga je dosta teško na dnevnoj bazi komunicirati s financijskim institucijama i ovaj današnji sastanak ide u prilog tome da se predmetna situacija želi što brže riješiti«, naglasio je Horvat.


Uvjeren je i da će likvidna sredstva biti na računima Đure Đakovića prije 17. siječnja 2020., kada i zakonski Đ.Đ. Specijalna vozila moraju pokrenuti stečajni postupak.


U ponedjeljak sastanak s premijerom Plenkovićem


Ministar Horvat je najavio da će u ponedjeljak prijepodne biti održan sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem kako bi se i njega upoznali sa konkretnim brojkama.


»Želim biti siguran da brojke iza kojih ćemo stati i za koja će trebati državna jamstva, osiguravaju i kratkoročnu i dugoročnu likvidnost Đure Đakovića u ispunjenju postojećih ugovornih obveza i ugovaranju novih poslova«, kazao je.


Član Uprave Đ.Đ. Grupe Slaven Posavac je kazao da su plaće za listopad isplaćene svima, a što se plaća za studeni tiče misli da se i tu došlo do rješenja za najveći dio radnika Đure Đakovića, ako ne i za sve do kraja godine.


Ono što je bio prioritet današnjeg sastanka u Ministarstvu je nastavak proizvodnje u Đuri Đakoviću te su se razrađivali modeli oko toga, kazao je Posaveć, dodavši da je optimist.


Nije želio govoriti o konkretnim rješenjima, rekavši da imaju nekoliko modela i svi su prihvatljivi ako se realiziraju.


Predsjednik Uprave Đ.Đ. Specijalna vozila Danijel Marić se zahvalio ministru na konstruktivnom i pozitivnom sastanku. »Nismo donijeli konačno rešenje ali smo na pragu istoga«, kazao je napominjući kako imaju nekoliko modela i vjeruje da će u idućih nekoliko dana donijeti konačni odabir modela koji će riješiti trenutnu situaciju u Specijalnim vozilima.


Dodao je da su plaće listopad isplaćene, a za studeni je osigurana i bit će isplaćena do kraja godine.


I predsjednik Uprave Đ.Đ. Industrijska rješenja Mario Brdović je izjavio kako se nada da će se do kraja godine uspjeti naći sredstva za isplatu plaća za studeni. Dodao je da zajedno s resornim Ministarstvom rade na kvalitetnom rješenju situacije u tvrtki.


Sindikalni povjerenik Barić: Radnici Đure Đakovića zasada odustaju od prosvjeda


Sindikalni povjerenik i predsjednik štrajkaškog odbora Đure Đakovića, Ivan Barić izjavio je ranije danas za N1 da radnici Đure Đakovića zasada odustaju od prosvjeda jer imaju obećanje da će ‘oko ponedjeljka Industrijska rješenja iz grupacije ĐĐ početi dobivati plaću’.


»Imamo obećanja da će oko ponedjeljka Industrijska rješenja iz grupacije ĐĐ početi dobivati plaću. U Specijalnim vozilima 30 plaća je po određenim naplatama i fakturama sjelo jučer. Za ostatak, koliko mi znamo, u suradnji s našim upravama, se može očekivati do Nove godine. Tako vrijedi i za grupu«, kazao je Barić.