Dilema

Hoće li virus nestati kad zatopli? ‘Zaraženih ima i u zemljama gdje je temperatura 36 stupnjeva’

Hina

Reuters

Reuters

Australija s temperaturom većom od 20 stupnjeva Celzijevih ima 127 zaraženih, ali čini se zasad da i oni imaju uvezene pacijente s koronavirusom ili one koji su s njima kontaktirali. Bahrein u jugozapadnoj Aziji ima 112 zaraženih, a tamo je trenutačno temperatura zraka 24 stupnjaHoće li koronavirus nestati čim zatopli ili će se barem širenje tog virusa znatno usporiti zasad ni svjetski i domaći znanstvenici sa sigurnošću ne znaju, piše u četvrtak Večernji list.


Štoviše većina ih ističe da se nadaju da će se s pojavom proljeća virus početi ponašati kao sezonska gripa, ali nitko ne istrčava s decidiranim izjavama da će se to doista i dogoditi, navodi dnevnik.


Podsjećaju da je u afričkoj državi Burkini Faso, u kojoj je temperatura 36 stupnjeva Celzijevih, zaražen bračni par koji se nedavno vratio iz Francuske, a slučajevi zaraze zabilježeni su i u Kongu, Nigeriji, Kamerunu, Senegalu, Togu, u kojima je temperatura zraka do 34 stupnja.
Australija s temperaturom većom od 20 stupnjeva Celzijevih ima 127 zaraženih, ali čini se zasad da i oni imaju uvezene pacijente s koronavirusom ili one koji su s njima kontaktirali. Bahrein u jugozapadnoj Aziji ima 112 zaraženih, a tamo je trenutačno temperatura zraka 24 stupnja. Stoga ne čudi što se i rijetke postojeće znanstvene studije razilaze oko toga hoće li toplije vrijeme utjecati na nestajanje koronavirusa o kojem se još ne zna dovoljno.


Prema kineskoj studiji Sveučilišta Sun Yat-sen, koja još mora proći recenziju, određena temperatura pogoduje širenju koronavirusa, prenio je South China Morning Post.


No, druga studija, u koju je bio uključen i epidemiolog Marc Lipsitch sa Sveučilišta Harvard, navodi da je širenje koronavirusa moguće i u područjima s različitom količinom vlage u zraku.


I Mike Ryan, šef odjela za hitne situacije pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, izjavio je da se javnost pretjerano ne nada da će epidemija nestati automatski s dolaskom ljeta, donosi Večernji list.