Ljubitelji ustaša na meti DORH-a

Hoće li ‘ustašluci’ biti kažnjeni? Splitska policija izvijestit će DORH o okupljanju kod spomenika 9. bojne HOS-a

Hina

foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U subotu je otkazana konferencija za novinare splitskog SDP-a  zakazana na platou kod spomenika 9. bojne  HOS-a na kojoj je njihov kandidat za splitskog gradonačelnika Ante Franić trebao govoriti o zabrani ustaškog pozdrava 'za  dom spremni'.SPLIT – Splitska je policija danas poručila kako će izvijestiti DORH o prikupljenim saznanjima oko subotnjeg okupljanja kod spomenika 9. bojne HOS-a u ulici Ruđera Boškovića povodom 30. godišnjice osnutka te postrojbe, na kojem su sudionici uzvikivali ustaški poklič ‘za dom spremni’.


“U  odnosu na jučerašnje okupljanje u ulici Ruđera Boškovića u Splitu, policija će o svim prikupljenim saznanjima i utvrđenim činjenicama, nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, dostaviti izvješće na daljnju državnoodvjetničku odluku”, navodi se u kratkom priopćenju splitsko-dalmatinske policije.


Pukovnik Marko Skejo, predsjednik udruge 9. bojne  HOS-a koja je bila organizator skupa poručio je jučer da “antifašistička histerija crvenih fašista neće i ne može promijeniti činjenicu da se HOS 1991. uz poklič  ‘Za dom spremni’ borio za slobodu hrvatske države, a da je tu državu razarala tzv. Titova ‘jugoslavenska narodna armija’ pod njima dragom, zločinačkom crvenom zvijezdom”.
U subotu je otkazana konferencija za novinare splitskog SDP-a  zakazana na platou kod spomenika 9. bojne  HOS-a na kojoj je njihov kandidat za splitskog gradonačelnika Ante Franić trebao govoriti o zabrani ustaškog pozdrava ‘za  dom spremni’.


Kako su pojasnili u splitskom SDP-u konferencija za novinare je otkazana “zbog sigurnosnog rizika” s obzirom na to da se mjesto na kojem je bila zakazana nalazi blizu spomenika 9. bojni HOS-a i na datum 10. travnja, na koji je 1941. proglašena tzv. NDH.


Nakon otkazivanja konferencije za novinare Franić je u priopćenju za javnost poručio kako treba zakonski zabraniti “ustaški pozdrav za dom spremni'”.


Skejo mu je međutim odgovorio da “ono što je za Crkvu ‘Hvaljen Isus i Marija’, to je poklič ‘ Za dom spremni’ hrvatskom narodu”.