Nemirno ljeto

Hoće li uskoro doći i do četvrtog glasovanja o Berošu? Ključ drže socijaldemokrati: ‘Nije isključeno da pokrenemo opoziv’

Dražen Ciglenečki

Arhiva NL

Arhiva NL

Poslovnik Sabora propisuje da zastupnik ne može dva puta u roku od šest mjeseci svojim potpisom pokrenuti postupak opoziva istog člana VladeZAGREB – Premijer Andrej Plenković i članovi njegove Vlade provode miran godišnji odmor. Osim ministra zdravstva Vilija Beroša. On se već danima nalazi na udaru pojedinih medija i političkih opcija, a traži se i njegova ostavka. Beroš sa svojim suradnicima pokušava nekako parirati, pa su tako jučer novinari pozvani u Ministarstvo zdravstva kako bi se osobno uvjerili u problematično stanje WC-a u toj instituciji.


Beroša se, naime, kritizira da se razbacuje državnim novcem i kreće u 2,3 milijuna kuna vrijednu obnovu tih WC-a, u sklopu koje će se, proizlazi iz propozicija raspisanog javnog natječaja, nabavljati i četke koje u slobodnoj prodaji koštaju čak 700 kuna. Obilazak sanitarnog čvora u Ministarstvu zdravstva trebao je novinarima pokazati da njegovo uređenje predstavlja apsolutnu nuždu, a demantirano je da će četke u njemu ubuduće biti skupocjene. U Beroševom se priopćenju ističe da je projekt saniranja WC-a izrađen još 2017., jer je »više od polovine toaletnih prostora u osam derutnih sanitarnih čvorova dulje vrijeme izvan uporabe«. »S jedne strane imamo zakonsku i ljudsku obvezu osigurati našim zaposlenicima normalne uvjete za rad i boravak u prostorima ministarstva, nikakav luksuz ili bilo što izvan uobičajenih okvira, pogotovo ne četke po 700 kuna kako se piše po medijima, a s druge pritisak ubrzanog povećanja cijena rada i materijala, a uz to i neprimjerene komentare u javnosti, što nam otežava da učinimo ono što već pet godina čeka na realizaciju«, požalio se ministar zdravstva. Zadaća Gordana Žanića, ravnatelja Uprave za financijske poslove i javnu nabavu, bila je da javnosti pošalje umirujuću poruku da će se »nabavljati najobičnije četke«.


Namjere oporbe


No, politički je za Beroša potencijalno opasnije propitivanje okolnosti smrti novinara Vladimira Matijanića. Tek je mjesec dana prošlo otkako je u Saboru Berošu izglasano povjerenje, nakon trećeg oporbenog zahtjeva za njegov opoziv, a opet se traži ministrova ostavka. Objavljeno je nekoliko tekstova u kojima se Beroša označava krivcem zato što nesretni Matijanić, zaražen koronom, nije dobio potrebnu medicinsku skrb i poziva ga se da odstupi.
Stranka Socijaldemokrati je, pak, u otvorenom pismu apelirala na premijera Plenkovića da smijeni Beroša. To se, naravno, neće dogoditi, ali Socijaldemokrati bi, ako imaju takvih ambicija, mogli pokušati inicirati u Saboru i četvrto glasovanje o ministru Berošu. Ta je stranka odbila u lipnju podržati prijedlog za opoziv Beroša i tada ih se sumnjičilo da pripremaju prelazak u vladajuću koaliciju. Ali njihova odluka da ne potpišu inicijativu progresivne oporbe sada bi se iz perspektive Plenkovićevih političkih protivnika mogla tumačiti vrlo dobrom. Poslovnik Sabora propisuje da zastupnik ne može dva puta u roku od šest mjeseci svojim potpisom pokrenuti postupak opoziva istog člana Vlade. To znači da se SDP-ovci, zastupnici Zeleno-lijevog bloka, kao i, primjerice, Matko Kuzmanić i Rajko Ostojić koji nisu poslušali vodstvo svog Kluba Socijaldemokrati, mogu protiv Beroša opet potpisati tek sredinom prosinca.


Neposredna odgovornost


Socijaldemokrati još nisu načisto hoće li konkretizirati svoje otvoreno pismo Plenkoviću.


– Mi u našem pismu ne upozoravamo na nekakvu apstraktnu, nego neposrednu Beroševu odgovornost. Postoji dokazano učinkovit lijek paxlovid koji se daje pacijentima oboljelima od korone koji su, kao novinar Matijanić, imunokompromitirani. Petnaestak europskih država nabavilo je taj lijek, ali među njima nije i Hrvatska. S obzirom na to da je sam ministar Beroš u veljači paxlovid uvrstio u protokol za liječenje od COVID-19, odgovornost što tog lijeka nema u Hrvatskoj evidentno je njegova. Tko zna koliko se još ljudi u Hrvatskoj razboljelo i umrlo zato što ministar nije nabavio taj lijek u barem nekoj manjoj količini. Ako je čak i Srbija mogla nabaviti paxlovid, mogla je to sigurno i Hrvatska. Nažalost, hrvatski ministri na daju ostavke ni u situacijama uobičajenim za druge zemlje i nije isključeno da naši zastupnici pokrenu postupak Beroševog opoziva, rekao nam je predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović. U njegovoj stranci rade na interpelaciji o problemima u zdravstvu, a o toj mogućnosti razmišljaju i u SDP-u. U svakom slučaju, Beroš će idućih mjeseci ponovno biti predmet neke forme rasprave u Saboru i premijer Plenković će ga trebati braniti.