Kriza u koaliciji

Hoće li proračun biti skinut s dnevnog reda? ‘Ako HDZ ustraje, HNS je definitivno gotov’

Tihana Tomičić

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Ako HDZ nastavi inzistirati na tome da se sjednica održi s točkom o proračunu, tada je jasno da se premijer Andrej Plenković odrekao HNS-a i da njegova tajnica priprema odluku o razrješenju ministara Blaženke Divjak i Predraga Štromara te da ništa neće spasiti koalicijuZAGREB – Ako sutra kojim slučajem ne bude sjednice Vlade ili na njenom dnevnom redu ne bude Marićeve točke s proračunom za 2020. godinu, tada je HNS spašen i Plenkovićeva koalicija će opstati. No, ako HDZ ostane inzistirati na tome da se sjednica normalno održi s točkom o proračunu, tada je jasno da se premijer Andrej Plenković odrekao HNS-a i da njegova tajnica priprema odluku o razješenju ministara Blaženke Divjak i Predraga Štromara.


Marić za kompromis


Jučer tijekom dana to još nije bilo razriješeno, a HNS-ovci su se uprli da Plenkovića i Marića nagovore da točku o proračunu prolongiraju i da se još pokušaju naći načini za spas koalicije.


To je prostituiranje nekih procesa koje ne trebamo raditi – zaključuje predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak. Prema izjavama potpredsjednika Vlade i ministra financija Zdravka Marića, sve će ići redovno: »Radi se na tome da prijedlog proračuna za 2020. bude pripremljen za sjednicu Vlade u četvrtak jer treba nastaviti razgovarati o politici plaća i koeficijentima«, izjavio je te otkrio da je njegova plaća kao potpredsjednika Vlade nešto više od 19.500 kuna.
Da je donekle spreman na kompromis s HNS-om oko koeficijenata za učitelje, pokazao je izjavom da za analizu još ima vremena: » Pa ako će sad proći još nekoliko mjeseci, mislim da si to možemo priuštiti«, rekao je, što može značiti da će se od HNS-a tražiti da sad podrži proračun, a da se prvim relabansom na proljeće stvari dovedu do HNS-ovog cilja.


S druge strane, u HNS-u igraju na kartu odgode točke dnevnog reda sutra, uz tvrdnje da oni svoje stavove nisu mijenjali sve ovo vrijeme.


Minimum 76 glasova


Raspoloženje u HDZ-u ide u smjeru da se proračun pokuša izglasati u roku i bez HNS-a, pri čemu je jasno da bi mogli imati ne samo glasove manjinaca i kluba Milana Bandića, nego možda čak i dijela HNS-ova kluba, odnosno bivših SDP-ovaca Marija Habeka i Tomislava Sauche. U tom slučaju imali bi 78, a minimum koji im je potreban za izglasavanje proračuna je 76 glasova.