Oporba u akciji

Hoće li Plenković ipak na saborsko saslušanje o Ini? Antikorupcijsko vijeće je odbio, hoće li i ovo tijelo?

Dražen Ciglenečki

Ilustracija Igor Kralj, Tomislav Miletić, Davorin Višnjić PIXSELL / Davor Kovačević

Ilustracija Igor Kralj, Tomislav Miletić, Davorin Višnjić PIXSELL / Davor Kovačević

Dva saborska tijela provode saslušanja o temama vezanima za InuZAGREB – Teme vezane za Inu predmet su saslušanja koja provode dva saborska tijela, Odbor za gospodarstvo i Antikorupcijsko vijeće, a u utorak je na redu potonje.


Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja (Most) sazvao je za 8. studenoga sjednicu na koju je i po treći put pozvao premijera Andreja Plenkovića i bivšeg ministra Tomislava Ćorića, a usto i njegovog nasljednika na čelu resora gospodarstva Davora Filipovića, kao i niz nekadašnjih i aktualnih članova Nadzornog odbora Ine.


»Nastavljamo sa saslušanjima oko načina upravljanja Inom, korupcije epskih razmjera na koju i Vlada, a i MOL zatvaraju oči zbog čega Mađari ostvaruju svoje nacionalne interese nauštrb interesa hrvatskih građana. Unatoč nervoznim napadima vladajućih, ne odustajemo od razotkrivanja istine o korupciji i sve izvjesnijoj veleizdaji u Ini«, napisao je Grmoja na Facebooku najavljujući novu rundu saslušanja u okviru Antikorupcijskog vijeća.


Pitanja zastupnika
Netko od ljudi koji su bili ili su još u Nadzornom odboru Ine vjerojatno će mu se odazvati. Primjerice Damir Vanđelić i Davor Štern često u medijima govore o problemima Ine i stoga nema razloga da ne dođu u Sabor kako bi odgovorili i na pitanja zastupnika. Ali, Plenkovića, Ćorića i Filipovića ne treba u utorak očekivati na sjednici Antikorupcijskog vijeća jer je stav vladajuće koalicije, pretočen u mišljenje Odbora za Ustav, da su ta saslušanja u neskladu sa saborskim Poslovnikom, znači nezakonita. HDZ inzistira da javna saslušanja mogu provoditi isključivo matična radna tijela, pa su se zato i složili s inicijativama oporbe da na Odboru za gospodarstvo svjedoče predstavnici upravnih vijeća HERA-e i HROTE, a u ponedjeljak i ministar Filipović. U tom nas je kontekstu zanimalo planira li možda opozicija predložiti da na sjednici Odbora za gospodarstvo budu saslušani i Plenković i Ćorić, kao i druge osobe nedostupne Antikorupcijskom vijeću.


– Sve su opcije na stolu, a oko nekih ćemo i malo taktizirati, kazao nam je jučer predsjednik SDP-a Peđa Grbin.


Različiti prioriteti


Iz njegovih je riječi jasno da u oporbi nisu načisto bi li za njih saslušanje Plenkovića na Odboru za gospodarstvo bilo politički oportuno. Saslušanja na Antikorupcijskom vijeću, u kojem HDZ nema većinu, bivšeg predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića i nekadašnjeg člana Uprave Ine Davora Mayera, dobro su prošla za opoziciju. No, neki njezini zastupnici s kojima smo jučer razgovarali nikako nisu bili zadovoljni saslušanjem Filipovića na Odboru za gospodarstvo »u strogo kontroliranim uvjetima«. Ovo tijelo vodi HDZ-ovac Žarko Tušek i logično je da on ne predsjeda sjednicama kao Grmoja, da su mu politički prioriteti različiti. Saslušanje Filipovića zakazao je dan uoči Dana mrtvih, čime se zamjerio oporbi. Međutim, Vesna Vučemilović iz Kluba Hrvatskih suverenista, čija je ideja bilo saslušanje čelnika HERA-e i HROTE, smatra da je Tušek uglavnom korektan u ulozi predsjednika Odbora za gospodarstvo.


Tijekom saslušanja ministra gospodarstva je, prisjeća se Vesna Vučemilović, Tušek kolegu iz HDZ-a Tomislava Okrošu, koji je svoje pitanje koncipirao na način da je hvalio brojne poteze Vlade, upozorio da se udaljio od teme.


Naravno, nema jamstva da bi Plenković rekao svojim HDZ-ovcima da prihvate eventualni prijedlog opozicije da ga se sasluša. Ali, osim što ignorira Antikorupcijsko vijeće, premijer nema problema sa sučeljavanjem u Saboru s političkim protivnicima, pa je jednom pristao i na saslušanje na Odboru za nacionalnu sigurnost, istina na zatvorenoj sjednici.