Poljuljani

Hoće li Penava zaista preuzeti Domovinski pokret? “Treba nam brza konsolidacija, a on je pouzdan čovjek…”

Dražen Ciglenečki

Ivan Penava i Miroslav Škoro na konstituirajućoj sjednici Sabora / Foto Davor Kovačević

Ivan Penava i Miroslav Škoro na konstituirajućoj sjednici Sabora / Foto Davor Kovačević

Nama je potrebna brza konsolidacija, a Penava je pouzdan čovjek s političkom težinom i na nacionalnoj razini. Slijedi novo razdoblje stranke, pa ćemo razgovarati i s njim. Bitno je da on nije odbacio ovu ideju, ističe Stjepo BartulicaVesna Vučemilović nije čekala ishod stegovnog postupka protiv nje, već jučer je napustila Domovinski pokret. Uputila je prijepodne u stranku zahtjev da je ispišu i da 28. srpnja bude posljednji dan koji je ona bila članica Domovinskog pokreta i tijekom dana je već dobila potvrdu o tome.


Ali, to ne znači da Vesna Vučemilović odlazi i iz Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, u kojem je potpredsjednica.


– To morate pitati predsjednika Kluba Stjepu Bartulicu, odgovorila nam je na upit je li istovremeno otišla i iz Kluba kojem pripada. Dakle, Vesna Vučemilović nema namjeru, barem ne odmah, razići se i s Klubom Domovinskog pokreta. Bartulici je to u redu.
– I dalje računam na suradnju s gospođom Vučemilović. Ne bi to bio presedan, u našem su Klubu i sada dvojica zastupnika, Zlatko Hasanbegović i Ivan Penava, koji nisu članovi Domovinskog pokreta, rekao nam je Bartulica. Hasanbegović je i drugi potpredsjednik Kluba.


Stegovni postupak


Na osnovu članstva u Klubu DP-a Vesna Vučemilović je i predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, a tu bi poziciju najvjerojatnije izgubila kad bi postala nezavisna zastupnica ili se priključila nekom od preostalih klubova.


Ona, inače, nije jučer željela govoriti o pozadini svog napuštanja Domovinskog pokreta, u kojem su joj, zbog stegovnog postupka, bila suspendirana članska prava i obveze. Kad taj postupak ne bi bio završen do početka unutarstranačkih izbora, koji se očekuju u rujnu, Vesna Vučemilović ne bi se na njima smjela kandidirati niti za jednu stranačku dužnost, niti bi imala pravo glasa. Možda ju je stoga to u konačnici motiviralo da se ispiše iz Domovinskog pokreta.


Za tu je, pak, stranku, ozbiljno poljuljanu Škorinom ostavkom, sada najvažnije tko će biti novi predsjednik. To bi morala biti osoba prepoznatljiva u javnosti i sa snažnom podrškom među biračima kojima se Domovinski pokret primarno obraća.


Vukovarski gradonačelnik Penava to nesumnjivo jest i trenutačno je u vodstvu Domovinskog pokreta gotovo postignut konsenzus da bi upravo on bio najbolje rješenje za Škorinog nasljednika.


Premda Penava nije član te stranke, nego ima vlastitu, više je dužnosnika Domovinskog pokreta proteklih dana javno govorilo u prilog njemu kao predsjedniku. Jedan je od njih i Bartulica.


– Ne isključujem da ću u budućnosti biti zainteresiran za mjesto predsjednika stranke, ali sada to nisam. Što se tiče Penave, nama je potrebna brza konsolidacija, a on je sigurno jedan pouzdan čovjek s političkom težinom i na nacionalnoj razini, ne samo u Vukovaru.


Slijedi novo razdoblje Domovinskog pokreta, pa ćemo razgovarati i s Penavom. Bitno je da on sam nije odbacio ovu ideju, naglašava Bartulica.


Promjena stava


Doista, Penava je svoju procjenu da je, nakon ostavke Miroslava Škore, debelo prerano njega spominjati kao potencijalnog predsjednika DP-a, u vrlo kratkom razdoblju promijenio u stav da bi »neozbiljno bilo da to unaprijed otkloni«.


U izjavi za N1 televiziju prije nekoliko dana istaknuo je da blisko surađuje s Domovinskim pokretom, ali da mu je, u kontekstu njegove moguće kandidature za predsjednika, »nezahvalno komentirati dok se ove stvari ne riješe u DP-u«.


Moglo bi se zaključiti da Penavu itekako intrigira opcija dolaska na čelo najjače desne stranke pokraj HDZ-a, kao i da u najvećoj mjeri o njemu ovisi hoće li se to realizirati.


Sam Škoro je htio Penavu u Domovinskom pokretu i bio je razočaran kad je on odlučio osnovati svoju stranku, s kojom je pobijedio na nedavnim lokalnim izborima u Vukovaru, a uz potporu Domovinskog pokreta.


Zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić, koji danas vodi tu stranku, rekao nam je da o ovoj temi još nije razgovarao s Penavom, koji se nalazi na godišnjem odmoru, i da će se njih dvojica sresti u Kninu na proslavi Oluje. U DP-u predsjednika ne bira članstvo nego stranački sabor.


Ako Penava odluči okrenuti novu stranicu u svojoj političkoj karijeri, nema još puno vremena za učlanjenje u Domovinski pokret. Za spajanje njegove stranke i DP-a prije ovih unutarstranačkih izbora vremena praktično niti nema jer potrebno bi prethodno bilo odraditi određenu političko-pravnu proceduru.


Bartulica: Moglo bi se reći da Škoro nije dobro vodio stranačke financije


Gostujući u srijedu navečer na HTV-u, Stjepo Bartulica rekao je da su im na sjednici Predsjedništva DP-a prezentirani podaci koji pokazuju da je stranka u dosta lošem financijskom stanju. Upitali smo ga jučer može li se onda reći da Škoro nije dobro vodio financije Domovinskog pokreta.


– Recimo da bi to moglo biti tako. Je li njegova ostavka povezana s tim ili je zaista bila riječ o osobnim razlozima, ne bih spekulirao. U svakom slučaju, Nadzorni odbor, koji će se baviti tom dokumentacijom, kazat će svoje. Mislim da se ne radi tu o nekim nezakonitostima, ali o tome će se izjasniti nadležno tijelo u stranci, rekao nam je Bartulica.