Sramotni tekst

HND zgrožen člankom Slobodne Dalmacije o psihologinji, traže da cijelo uredništvo da ostavku

Hina

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Navedeni tekst među najsramotnijim je epizodama domaćeg novinarstva posljednjih godina i zbog njega bi cijelo uredništvo 'Slobodne Dalmacije' na čelu s glavnom urednicom Sandrom Lapendom Lemo trebalo dati ostavke, navodi HNDHrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo tekstom “Uhićivana prostitutka sada radi s djecom kao psihologinja” ocijenilo je u petak da bi uredništvo i glavna urednica Slobodne Dalmacije trebalo dati ostavku, a pravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je preporuku da se članak povuče.


HND u priopćenju objavljenom na internetskoj stranci Društva, navodi da je zgrožen sramotnim tekstom “Uhićivana prostitutka sada radi s djecom kao psihologinja”, koji je četvrtak objavljen na naslovnici tiskanog izdanja Slobodne Dalmacije.


“Navedeni tekst među najsramotnijim je epizodama domaćeg novinarstva posljednjih godina i zbog njega bi cijelo uredništvo ‘Slobodne Dalmacije’ na čelu s glavnom urednicom Sandrom Lapendom Lemo trebalo dati ostavke”, navodi HND.
Sporni tekst problematizira “slučaj” anonimne psihologinje koja je bila prekršajno gonjena zbog prostitucije 2016. i 2017. godine.


Iz HND-a navode da Slobodna Dalmacija problematizira “činjenicu kako je psihologinja bila prekršajno prijavljivana”, ali i upozoravaju da Općinski sud to nije potvrdio, nego je odgovorio da se prema odredbi Prekršajnog zakona protokom tri godine od pravomoćnosti odluke o prekršaju, počinitelj smatra neosuđivanim.


Bez obzira na to, kažu iz HND-a, “Slobodna Dalmacija odlučila je pokrenuti huškačku kampanju prema osobi koja se treba smatrati rehabilitiranom, koja je uredno stekla visoko obrazovanje te legitimno dobila zaposlenje na javnom natječaju”.


Stav HND-a je da sustav takvim osobama treba pružiti punu podršku, a ne izložiti ih javnom progonu i osudi te ocjenjuje da su tekstom i naslovnicom prekršeni “svi postulati novinarske struke, što je izazvalo i sveopću osudu javnosti”.


Naglašavaju da je, među ostalim, više od 300 psihologa potpisalo reagiranje na tekst, “navodeći kako stavovi profesorice Mirjane Krizmanić, koja iz pozicije stručnjakinje izražava moralnu osudu neimenovane kolegice iz centra za socijalnu skrb, ne odražavaju stav psihološke struke”.


Zbog ovog teksta i naslovnice Izvršni odbor HND-a prijavit će Slobodnu Dalmaciju Novinarskom vijeću časti HND-a.


Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izdala je preporuku Slobodnoj Dalmaciji da povuče sporni članak jer predstavlja “senzacionalistički način izvještavanja iznošenjem podataka o rehabilitiranoj osobi kao počinitelju prekršaja, čime se krši Prekršajni zakon, a sve s ciljem stigmatizacije osobe o kojoj izvještava zbog bavljenja prostitucijom”.


“Nadalje, isključivim stavljanjem osoba koje se bave ili su se bavile prostitucijom, što su u većini slučajeva žene, u okvir moralne prijetnje društvu članak pokazuje potpunu rodnu neosviještenost o fenomenu prostitucije te nerazumijevanje položaja žena u prostituciji, polučujući različit učinak na muškarce i žene, što je u suprotnosti s načelima promoviranja ravnopravnosti spolova i predstavlja diskriminaciju u smislu Zakona o ravnopravnosti spolova”, stoji u priopćenju na internetskim stranicama pravobraniteljice.


Pravobraniteljica upozorava da članak, kroz objavljene podatke, pomaže i u potencijalnom otkrivanju identiteta te osobe, što može imati devastirajuće posljedice na njezin profesionalni i privatni život.


“Pravobraniteljica ovim putem izražava svaku osudu medijskih napisa kojima se senzacionalistički, nekritički i diskriminatorno izvještava o prostituciji i osobama uključenima u prostituciju izricanjem moralne i društvene osude isključivo ženama koje se nalaze ili su se nalazile u prostituciji, čime ih se diskvalificira od ravnopravnog sudjelovanja u svim područjima javnog i privatnog života”, stoji, među inim u objavi pravobraniteljice.


Glavna i odgovorna urednica Slobodne Dalmacije u petak navečer je za Hinu kratko izjavila kako nema komentara vezano uz slučaj pisanja tog lista o psihologinji koja je navodno nekoć bila prostitutka, a autor teksta, Marko Didić, nije odgovarao na pozive.