NEPOTREBNO UKIDANJE

HND o slučaju N1: Građanima se uskraćuje pravodobna i točna informacija, država mora reagirati

HinaZAGREB – Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izrazili su u utorak žaljenje zbog odluke teleoperatera A1 o otkazivanju prijenosa televizije N1, ocjenjujući problematičnim što se prekid emitiranja događa uoči početka kampanje za lokalne izbore.


Otkazivanjem prijenosa emisija N1 na teleoperateru A1 dijelu građana bit će onemogućeno praćenje jednog od najkvalitetnijih i najutjecajnijih informativnih servisa, napominju HND i SNH u priopćenju.


“Osobito je problematično što se prekid emitiranja N1 kanala na platformi A1 događa uoči početka kampanje za lokalne izbore. HND i SNH ne mogu ulaziti u poslovne odnose dvaju dosadašnjih partnera, ali mogu upozoriti kako će zbog ovakve situacije građani biti ti kojima će biti uskraćena pravodobna i točna informacija”, ističe se u priopćenju.
Novinarske udruge naglašavaju da su relevantni mediji preduvjet svakog slobodnog društva, a ograničavanje pristupa informacijama u predizborno vrijeme i u uvjetima pandemije sužava prostor demokracije i otvara mogućnost za manipulacije i obmane.


“Smatramo kako bi država, ako uistinu želi biti predana zaštiti slobodnih medija, trebala zakonom onemogućiti da poslovno motivirane odluke ugroze javni interes onako kako se to dogodilo u slučaju televizije N1”, poručuju HND i SNH.


Demantij Ministarstva kulture


Ministarstvo kulture i medija odbacilo je u utorak kao zlonamjerne tvrdnje da je politika uoči lokalnih izbora utjecala na prekid suradnje između operatera A1 i televizije N1.


Programski direktor N1 Tihomir Ladišić uklanjanje N1 iz programskog paketa A1 u trenutku predizborne kampanje ocijenio je udarom na slobodu medija i cenzurom, prozivajući Vladu i Ministarstvo kulture jer nisu promijenili Zakon o elektroničkim medijima i liberalizirali tržište.


Ladišiću se pridružio predsjednik SDP-a Peđa Grbin, koji je poručio kako je uloga države kao regulatora spriječiti da zbog utrke za profitom nastrada javni interes i interes korisnika.


“Otklanjamo zlonamjerne tvrdnje Tihomira Ladišića, koji aludira na politički utjecaj i plasira takve neutemeljene teze”, priopćilo je Ministarstvo kulture na upit Hine.


Za izjavu Grbina u Ministarstvu kažu kako pokazuje da nije niti pročitao nacrt Zakona o elektroničkim medijima te da ne razumije razliku između kanala za koje je ishođena koncesija, što je regulirano hrvatskim zakonima, i naplatnih TV kanala.


Ministarstvo kulture ističe da je odnos United Grupe i A1 poslovni odnos dviju tvrtki o kojemu Vlada nema nikakvih saznanja, kao i da je iz priopćenja obiju kompanija razvidno da se nisu mogle dogovoriti oko nastavka suradnje zbog cijene usluge.


Naglašava da se radi o naplatnim TV kanalima (pay TV) čije uvrštenje u katalog pojedinih teleoperatora ovisi isključivo o njihovim poslovnim odlukama i cijeni koju su za pojedini kanal spremni platiti, te nisu dostupni građanima koji gledaju televizijske programe putem slobodnog prijenosa digitalnog signala.


“Novi Zakon o elektroničkim medijima neće nametati nikakve obveze vezano uz uvrštavanje naplatnih kanala u kataloge pojedinih teleoperatora, kao što to nije slučaj ni u jednoj drugoj europskoj državi”, poručuju iz Ministarstva kulture i medija.