Zaštita potrošača

HNB traži da se prešutne minuse stavi pod kontrolu: ‘To su praktički krediti, a korisnici nisu svjesni toga’

Tihana Tomičić

Ilustracija / Foto arhiva NL

Ilustracija / Foto arhiva NL

U HNB-u drže da bi »prešutna prekoračenja trebala biti iznimka, a dopuštena prekoračenja pravilo«, pa pokreću inicijativu za zakonske izmjene i uspostavu sustava dodatnih upozorenja građanimaZAGREB – Hrvatska narodna banka odlučila je stati u dodatnu zaštitu potrošača, na način da se kroz zakonske izmjene uspostavi sustav dodatnih upozorenja građanima koji koriste tzv. prešutno prekoračenje po tekućim računima, iznad onog ugovorenog i dopuštenog prekoračenja. Radi se naime o nepovoljnim uvjetima, praktički kreditima, kojih korisnici nisu ni svjesni.


Navedenim izmjenama tog zakona, kako su kazali u HNB-u, odmah bi se ostvarilo djelomično unapređenje zaštite potrošača u odnosu na postojeće stanje te bi se postupno uspostavilo okružje za funkcioniranje oba proizvoda u onoj ulozi za koju su namijenjeni. Inicijativu je podržalo i Ministarstvo financija te se očekuje da će se uzeti u obzir pri prvoj sljedećoj izmjeni Zakona o potrošačkom kreditiranju.
Hrvatska narodna banka uputila je okružnicu bankama, kojom ih obavještava da pokreće inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o potrošačkom kreditiranju u vezi s odobravanjem prekoračenja po tekućem računu, izvijestili su jučer iz HNB-a. HNB je banke informirao da očekuje da bez odgode započnu s odgovarajućim aktivnostima kako bi svoje prakse uskladile s najavljenom izmjenom regulative.


Istraživanje prakse


Viceguverner Bojan Fras jučer je novinarima nakon brifinga izjavio da je HNB proveo istraživanje prakse banaka vezano uz prekoračenje po tekućim računima i utvrdio da je od ukupno 2,6 milijuna tekućih računa koje koriste potrošači, u režimu prekoračenja 1,8 milijuna tekućih računa. To znači da 70 posto građana koji imaju tekuće račune koristi neki oblik prekoračenja. A u posljednje dvije godine zamjetan je trend zamjene tzv. dopuštenih prekoračenja s prešutnim prekoračenjima, pa prešutna prekoračenja danas dominiraju i iznose 95 posto svih prekoračenja koje postoje.
Dopušteno prekoračenje je iznos sredstava koji banka stavlja na raspolaganje potrošaču na temelju ugovora o tekućem računu sklopljenog u pisanom obliku, dok je prešutno prihvaćeno prekoračenje ono pri kojem banka potrošaču stavlja na raspolaganje sredstva koja nadmašuju trenutačno stanje tekućeg računa potrošača ili dogovoreno prekoračenje.


Oskudnija regulacija


– Dopuštena prekoračenja su neusporedivo bolje regulirana Zakonom o potrošačkom kreditiranju i jeftinija su, jer se na njih primjenjuju ograničenja efektivne kamatne stope (EKS), koja danas iznosi 7,61 posto. Prešutna prekoračenja su oskudnije regulirana zakonom i na njih se ne primjenjuje ograničenje cijene u smislu najvišeg iznosa EKS, pa je cijena prešutnih prekoračenja danas 30 posto veća od cijena dopuštenih, istaknuo je Fras.


U HNB-u smatraju da bi »prešutna prekoračenja trebala biti iznimka, a dopuštena prekoračenja pravilo«, pa je zbog toga HNB pokrenuo inicijativu za izmjenu ZPK. Po Frasovim riječima, predlaže se da se promjena izvrši i za postojeće tekuće račune i prekoračenja i za one koji će se tek sklapati.


HNB pritom predlaže da se za postojeće ugovore o tekućim računima propiše obveza primjene ograničenja EKS-a kod prešutnog prekoračenja i obveza banke da ponudi otplatu duga u 12 rata u slučaju smanjenja ili ukidanja prešutnog prekoračenja, na način kako je to propisano za dopušteno prekoračenje u ZPK-u.