Više akcija

HGSS danas imao pune ruke posla, probijali se kroz metar i pol visoke nanose snijega

Šarlota Brnčić

Foto HGSS

Foto HGSS

Spašavatelji iz stanice Ogulin su se iz strane Jasenka probili do šestero planinara i transportirali ih na sigurnoHrvatska gorska služba spašavanja imala je danas pune ruke posla sa spašavanjem i evakuacijom većeg broja planinara koji su zbog, novonapadalog snijega, ostali zarobljeni na području Bijelih stijena.


Na teren su izašli pripadnici stanica Delnice i Ogulin sa motornim saonicama iz smjera Begovog razdolja i smjera Jasenka kako bi došli na lokaciju i organizirali transport. Ukupno 12 spašavatelja iz Ogulina i 4 iz Delnica s dvama motornim saonicama krenuli su prema Bijelim stijenama.


U 15.30 sati spašavatelji iz stanice Ogulin su se iz strane Jasenka probili do šestero planinara i transportirali ih na sigurno.
Motorne sanjke iz Stanice Delnice u isto vrijeme su se probijali kroz metar i pol visoke nanose novonapadalog snijega te su se nakon 4 sata i prijeđenih šest kilometara, po dojavi kolega iz Ogulina, vratili natrag prema Mrkoplju.U akciji je sudjelovalo 16 spašavatelja s četiri terenska vozila i dvoje motorne sanjke.


Danas se sretno završila i pustolovina šestorice planinara koji su se uputili prema jednom od vrhova Kamešnice.


Planinari su se izgubili u snježnoj mećavi pod 1749 metara visokim vrhom Burnjača. Srećom su smireno pozvali u pomoć HGSS i poslali svoju lokaciju. Prema njima se odmah uputila ekipa sinjske Ispostave HGSS Stanice Split.U to vrijeme na Kamešnici, točnije u skloništu “Edo Retelj”, zatekli su se i planinari iz BiH pa su i oni također krenuli prema izgubljenima.


Uglavnom izgubljeni su brzo pronađeni i u pratnji članova HGSS-a sigurno spušteni u dolinu.


Iz HGSS-a još jednom upozoravaju na trenutno veliku opasnost odlaska u planine radi novog snijega i nepredvidljivih vremenskih uvjeta.


Vrijeme se na primorskim planinama začas promjeni pa mogu postati pravu himalajski, po život opasni, uvjeti. Ni planinarska skloništa nisu posve sigurna radi nedostatka ogrijeva.