Reakcija na reformu

HGK: Veće plaće bi mogle povećati potrošnju, reguliranje napojnica dobar potez

Hina

Luka Burilović / foto Davor Kovačević

Luka Burilović / foto Davor KovačevićHrvatska gospodarska komora (HGK) podržava svako porezno rasterećenje građana i poduzetnika, komentirali su u srijedu iz HGK novi krug porezne reforme, istaknuvši da on uz jačanje fiskalne autonomije općine i gradova doprinosi i daljnjem razvoju poduzetničke klime.


Vlada je u srijedu predstavila novi krug porezne reforme u sklopu kojega se ukida prirez jedinicama lokalne samouprave, osobni odbitak diže se na 560 eura, a država preuzima dio troška uplate mirovinskih doprinosa za građane s malim plaćama. Premijer Andrej Plenković naveo je da je osnovni cilj reforme povećanje plaća te da će u novom krugu reforme biti izmijenjeno ili dopunjeno devet zakona.


Vlada želi, kazao je premijer, podići životni standard i plaće, osobito građanima s najnižim plaćama, podići kupovnu moć kućanstava, smanjiti nejednakosti, očuvati gospodarski rast te ojačati fiskalnu autonomiju jedinica lokalne samouprave.
“Premda se šestim krugom porezne reforme, osim u dijelu mirovinskih doprinosa za najniže plaće, ne smanjuje bruto II iznos plaća, izravni učinak reforme bit će povećanje neto plaća što će dodatno potaknuti osobnu potrošnju kao jedan od pokretača BDP-a”, istaknuli su iz HGK.


Predsjednik HGK Luka Burilović smatra da najavljeno ukidanje prireza u značajnoj mjeri predstavlja administrativno pojednostavljenje procesa obračuna plaća, jer su svi prihodi od poreza na dohodak već godinama prihodi lokalnih i regionalnih jedinica, pa je smisleno pojednostaviti njihov obračun. Napominje i kako novi krug porezne reforme dolazi u razdoblju u kojem država i jedinice lokalne samouprave ostvaruju suficit pa je odabran dobar trenutak za daljnju decentralizaciju i fiskalnu autonomiju.


Tome u prilog, kako je naveo, govori i podatak da je Europska komisija u prognozama od 15. svibnja projicirala da će Hrvatska ove godine imati jednu od najboljih proračunskih situacija u euro području, dok bi prema projekciji Vlade konsolidirani proračun lokalne države 2023. mogao ostvariti suficit od 0,4 posto BDP-a.


“Predstavljeni krug porezne reforme, uz istovremeno jačanje fiskalne autonomije općine i gradova, doprinosi i daljnjem razvoju poduzetničke klime, jer će jedinice lokalne samouprave imati mogućnost da određivanjem stope poreza na dohodak utječu na raspoloživi dohodak zaposlenih, a time i na atraktivnost mjesta boravišta i privlačenja radne snage i investicija”, istaknuo je Burilović.


Po njegovim riječima, HGK pozdravlja i reguliranje poreznog tretmana napojnica, za što se zalagalo Udruženje ugostiteljskih djelatnosti. To će, kako je rekao, pridonijeti podizanju osobnog boniteta radnika u ugostiteljstvu i podizanju atraktivnosti ovih zanimanja u trenutku kada se bilježi izniman deficit radne snage u ovom sektoru.