Alkotestiranje

HEP priznao: Istina je, naši radnici su bili pijani usred radnog dana. Neće dobiti otkaz

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot, NL arhiva

Foto Screenshot, NL arhivaNakon što se po društvenim mrežama proširila fotografija rezultata skupnog alkotestiranja u HEP-u, u ovoj državnoj tvrtki priznali su da su njihovi radnici bili pijani usred radnog dana. Spremaju im opomenu pred otkaz.


– Nakon svakodnevnog, rutinskog obilaska postrojenja stručnjaka zaštite na radu i opravdane sumnje da je u izdvojenom dijelu postrojenja TE-TO Zagreb (izvan kruga pogona) 19. studenoga tijekom radnog vremena nekolicina radnika pod utjecajem alkohola, provedeno je alkotestiranje radnika.


Po pozitivnom nalazu za trojicu radnika, sukladno praksi, a imajući u vidu kako kontrolirani radnici nisu imali ranije evidentirane prekršaje ove naravi, poslodavac (HEP Proizvodnja d.o.o.) će sukladno Zakonu o radu izdati opomenu pred otkaz uvjetovan ponašanjem radnika.
Do sada nije zabilježen nijedan ovakav slučaj. Hrvatska elektroprivreda ima nultu toleranciju na ovakve prekršaje”, odgovorili su iz HEP-a Indexu.


Alkotestiranje je obavljeno u jednoj organizacijskoj jedinici HEP Proizvodnje ovog utorka, 19. studenog.


Fotografija svjedoči činjenici da je od četvero testiranih zaposlenika HEP-a, njih troje bilo pod utjecajem alkohola.


Testiranjem u 13 sati se utvrdilo da je rukovatelj u Službi za proizvodnju imao 1,83 g/kg koncentracije alkohola u krvi.


HEP-ov vatrogasac je bio pod utjecajem alkohola u koncentraciji 1,17 g/kg, a nešto više od njega je “napuhao” HEP-ov strojar koji ima 1,34 g/kg koncentracije alkohola u krvi.


Svijetla točka zapisnika je jedan strojar koji je “napuhao” 0,0 promila. Na fotografiji je vidljivo da je alkotestiranje provedeno uređajem marke Drager 6810.