Domoljubna bura

HEP obrisao “domoljubni mural” na trafostanici u zagrebačkoj četvrti Savski Gaj. To je odmah postao politički problem

Hina

foto: Borna Filić/PIXSELL

foto: Borna Filić/PIXSELL

Objasnio je da je cijeli slučaj pokrenut nakon prijave građana zbog murala o Praljku, nakon čega je HEP reagirao odlučivši prebojati čitavu trafostanicu. ZAGREB – Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet pojasnio je u četvrtak okolnosti brisanja murala na trafostanici posvećenih Domovinskom ratu na Savskom gaju, istaknuvši da ih je HEP, u čijem je vlasništvu trafostanica, prebojao jer su nacrtani bez njihove dozvole.


“HEP se očitovao i rekao da nije izdao nikakvu dozvolu za crtanje murala na trafostanici na Savskom gaju”, istaknuo je Korlaet na sjednici zagrebačke Gradske skupštine objasnivši da je to razlog zbog kojeg su, nakon dojave građana, u HEP-u odlučili prebojali trafostanicu na kojoj je, među ostalim, bio i mural posvećen Vukovaru.


Istaknuo je da se na trafostanici donedavno nalazila dva murala. Jedan koji je bio “problematičan”, jer je bio posvećen osuđeniku za ratni zločin Slobodanu Praljku, i drugi koji je bio posvećen Vukovaru i nalazio se na tri strane trafostanice, čije su uklanjanje danas oštro osudili Hrvatski suverenisti.
Objasnio je da je cijeli slučaj pokrenut nakon prijave građana zbog murala o Praljku, nakon čega je HEP reagirao odlučivši prebojati čitavu trafostanicu.


“Nakon dojave građana, HEP je reagirao i odlučio prebojati sve četiri strane trafostranice. Preostale tri strane na trafostanici nisu bile problematične, no nažalost, u režiji HEP-a je prebojano sve”, ustvrdio je Korlaet.


Hrvatski suverenisti


– Hrvatski suverenisti ranije su osudili uništenje “vukovarskog murala”, uz riječi da je to čin uništenja sjećanja na žrtve Domovinskoga rata, poručili i kako neće nikada dopustiti da se gaze svetinje i simbolika pobjedničke hrvatske vojske.


Detalj s konferencije za novinare Hrvatskih suverenista/foto: screenshot


Nakon što je prebojan mural u Savskom gaju, koji je sadržavao hrvatska obilježja i simboliku žrtava Domovinskog rata, Hrvatski suverenisti održali su u četvrtak na mjestu nekadašnjeg murala tiskovnu konferenciju.


Tom prilikom istaknuli su kako Hrvatski suverenisti “nikada neće dopustiti da se gaze svetinje i simbolika pobjedničke hrvatske vojske”.


“Osuđujemo i oštro dižemo glas protiv ovoga čina uništenja sjećanja na žrtve Domovinskoga rata. Odlučno stojimo uz hrvatske branitelje i sve one koji znaju što se događalo u Domovinskom ratu – neke stvari možemo oprostiti, ali nikada nećemo zaboraviti, a za Hrvatsku ćemo se nastaviti i u miru boriti”, poruka je tiskovne konferencije na kojoj su govorili članovi predsjedništva Davorin Karačić, Frano Čirko i Marko Milanović Litre.