Sumnjivo bogaćenje

HDZ STAO IZA KUŠČEVIĆA Bačić: SDP neće uspjeti u opozivu ministra, što god naveli kao razlog za smjenu

Hina

snimio Patrik Macek / PIXSELL

snimio Patrik Macek / PIXSELL

"Tek kada dođe prijedlog SDP-a, onda ćemo moći reći kada ćemo o tome raspravljati, no svakako ne možemo osam dana nakon podnošenja i nakon što Vlada da svoje očitovanje, a mora se najkasnije u roku od 30 dana“, dodao je.ZAGREB – Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić danas je ustvrdio da SDP neće uspjeti u opozivu ministra uprave Lovre Kuščevića.


“Nisam još vidio SDP-ov prijedlog za opozivom ministra Kuščevića, interesira me koje će razloge navesti za smjenu, no, u svakom slučaju, neće uspjeti u opozivu ministra”, kazao je Bačić nakon sjednice Kluba zastupnika.


Rekao je da su jasni rokovi za proceduru opoziva, ali su jasni i rokovi za održavanje redovne i izvanredne sjednice Sabora.
“Tek kada dođe prijedlog SDP-a, onda ćemo moći reći kada ćemo o tome raspravljati, no svakako ne možemo osam dana nakon podnošenja i nakon što Vlada da svoje očitovanje, a mora se najkasnije u roku od 30 dana“, dodao je.


Na upit što ako SDP tempira podnošenje zahtjeva tako da se mora sazvati izvanredna sjednica Sabora, iza 15. srpnja, Bačić kaže da „ako rokovi budu takvi da ne možemo provesti raspravu do 15. srpnja, onda ćemo vidjeti i raspraviti o tome“.


Kazao je i da u HDZ-u još nisu raspravljali tko će zamijeniti Mariju Pejčinović Burić na mjestu ministrice vanjskih i europskih poslova nakon što je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe.


“Ona će na tu dužnost stupiti 15. rujna i imamo još dva i pol mjeseca pa će biti vremena odlučiti tko će je zamijeniti. U Ministarstvu se ozbiljno radi na pripremi preuzimanja predsjedanja Europskom unijom od 1. siječnja. Nije cijela stvar na ministrici, i najbliži suradnici jako dobro su upućeni u taj posao i neće biti nikakvog vakuma“, rekao je Bačić.


Najavio je i da će njegov stranački kolega Tomislav Sokol danas podnijeti ostavku radi odlaska u Europski parlament, a njegova zamjenica mandat će preuzeti 12. srpnja.


Ministar zdravstva Milan Kujundžić nije htio odgovoriti na pitanje koliko je realno da dođe do rekonstrukcije Vlade.


Što se ministra Kuščevića tiče, kazao je da prvo treba vidjeti što mu se stavlja u krimen, što je od toga točno, a što nije.


“Ministar Kuščević jučer je na sjednici Vlade govorio da tu uistinu krimena nema i da je riječ o organiziranoj kampanji protiv njega. Uvijek treba vidjeti i zbrojiti što je istina, a što nije“, poručio je Kujundžić.


Nije mogao komentirati tko će biti novi ministar vanjskih poslova jer, kaže, nije sudjelovao u razgovorima.


Upitan bi li sadašnji ministar unutarnjih poslova Davor Božinović bio dobar i ministar vanjskih i europskih poslova, kazao je da je prema CV-u kompetentan, kao i drugi koji se spominju poput Andree Metelko Zgombić sa zavidnom karijerom ili izuzetno kvalitetnom Zvonimiru Frka-Petešiću. “Premijer će odlučiti koga će staviti na to mjesto”, rekao je.