VAŽAN SASTANAK

HDZ raspravlja o izbornim listama i Josipi Rimac: “Vjetroelektrane nisu sporne za utjecaj na okoliš”

Hina

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

"Oni koji propituju zakonitost tih rješenja pozivam prije svega da vide ustaljenu praksu u Republici Hrvatskoj a u konačnici i naše napore da povećamo proizvodnju iz obnovljivih izvora energije", rekao je Ćorić i poručio kako nema govora o pogodovanju bilo komeZAGREB – Ministar Tomislav Ćorić najavio je da će se o izbornom programu HDZ-a i imenima nositelja lista raspravljati na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke, ali nije želio komentirati moguće isključenje iz HDZ-a Josipe Rimac, Ružice Njavro i ostalih.


Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je prije sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a novinarima rekao kako ne zna hoće li danas biti poznata imena svih nositelja HDZ-ovih lista.


“To doista ne znam, pretpostavljam da će i liste biti jedna od tema s obzirom da su prijedlozi za liste došli. Međutim, dopustite da obavimo sastanak pa ćemo biti pametniji”, rekao je.
Nije želio otkriti imena nositelja lista u pojedinim izbornim jedinicama pa tako ni to je li jedan od nositelja bivši ministar obrane Damir Krstičević. Najavio je da će to sve komunicirati predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.


Izborni program HDZ-a  


Nešto više rekao je o okosnici izbornog programa HDZ-a ističući da njihov program ide za tim da se u sljedeće četiri godine na razini Hrvatske afirmira, prije svega, svojevrsna transformacija gospodarstva kao odgovor na Covid krizu i na ekonomsku krizu u koju je cijeli svijet ušao.


“To ćemo učiniti prije svega kroz afirmaciju onih sektora u kojima ćemo težiti samodostatnosti, a među njima bih svakako istaknuo sektor poljoprivrede i sektor energetike”, otkrio je Ćorić.


Naglasio je da programski okvir podrazumijeva i reformu koja će se ticati i javne uprave, dakle, čitav niz poteza koji će ići, prije svega, u smjeru povećanja efikasnosti države i javnih poduzeća.


Istaknuo je kako kroz taj program svakako žele gurnuti u prvi plan i povećanje konkurentnosti gospodarstva, naravno, bazirano na niskougljičnim čistim tehnologijama.


“Što se tiče svih pojedinaca, odnosno osoba koje su obuhvaćene ovim istragama i općenito bit će obuhvaćene optužbama, sve će na tu temu reći Predsjedništvo HDZ-a i Sud časti. Kao što znate, nije na meni da komentiram ovu situaciju s obzirom da detalje dobrim dijelom još ne znam”, odgovorio je Ćorić na pitanje bi li Josipa Rimac i Ružica Njavro i ostali osumnjičeni u aferi “Vjetroelektrane” trebali biti isključeni iz HDZ-a.


Nema govora o pogodovanju


Na pitanje vidi li nešto sporno vezano za vjetroelektrane i utjecaj na okoliš, odgovorio je da tu nema nikakvog problema.


“Nikakav problem, svaka odluka Ministarstva zaštite okoliša i energetike od 10. lipnja, ako se ne varam, 2017. godine kada sam postao ministar prije svega je duboko promišljena, a s druge strane konzultirane su sve nadležne institucije i, u konačnici, ta odluka je prošla na dvije razine i sudske procese”, rekao je Ćorić.


Pojasnio je da je odluku, odnosno rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike, tužila Zelena akcija i 2018. godine je Upravni sud donio odluku kojom daje za pravo Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Na tu odluku se Zelena akcija žalila, a Visoki upravni sud je prošle godine, negdje u proljeće, ponovio da je ministarstvo donijelo ispravnu odluku, rekao je Ćorić.


Naglasio je da je i to rješenje, kao i ostala rješenja iz njegova ministarstva, išlo za tim da se poštuju najviši ekološki standardi u Hrvatskoj i tako će biti onoliko dugo koliko on bude ministar.


“Oni koji propituju zakonitost tih rješenja pozivam prije svega da vide ustaljenu praksu u Republici Hrvatskoj a u konačnici i naše napore da povećamo proizvodnju iz obnovljivih izvora energije”, rekao je Ćorić i poručio kako nema govora o pogodovanju bilo kome.


“Dakle, nema govora o pogodovanju bilo kome. Ovdje govorimo prije svega o tome da smo prije svega zaštitili interese Republike Hrvatske”, istaknuo je.


Supruga u Društvu lobista 


Komentirajući što mu udruge spočitavaju možebitni sukob interesa zbog činjenice da je njegova supruga potpredsjednica Društva lobista, a Društvo lobista se jako zauzimalo za tu vjetroelektranu i vjetroelektrane uopće, Ćorić je istaknuo da se Društvo lobista nikada nije bavilo tim pitanjem.


Također je rekao da se Društvo lobista, u kojem je njegova supruga potpredsjednica, već dugi niz godina u pravilu bavi promocijom lobiranja i zakona o lobiranju kako bi se lobistička djelatnost konačno u Hrvatskoj regulirala.


“Ono čime se Društvo lobista nikada nije bavilo je lobiranje. Neki njegovi članovi možda da, međutim, moja supruga sigurno nije jedna od tih”, rekao je.