Oporba traži istragu

HDZ će, dakako, odbaciti zahtjev za istražnim povjerenstvom o obnovi Banije. Ovaj put argumentacija im je drugačija nego u ‘slučaju Janaf’

Dražen Ciglenečki

foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Obnova nakon Domovinskog rata jedan je od najuspjelijih strateških projekata Hrvatske. Podaci s terena će pokazati da je obnova napravljena sjajno. Ako je bilo pojedinačnih slučajeva, nadležna tijela će to ispitati, ističe Branko Bačić.ZAGREB – HDZ je pristao da država obnovu nakon potresa financira u cijelosti i u Sisku, makar tvrde da to nema veze s prethodnim takvim zahtjevima pojedinih oporbenih stranaka, ali, kako se sada čini, neće prihvatiti prijedlog ujedinjene opozicije za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi ispitalo proces poslijeratne obnove u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tako bi se moglo dogoditi, barem je tako jučer izgledalo, da će u sazivu Sabora koji je konstituiran u srpnju biti odbijena već druga inicijativa oporbe za formiranje istražnog povjerenstva.


No, argumentacija HDZ-ovih dužnosnika sada se bitno razlikuje od one kojom su stopirali povjerenstvo koje bi se bavilo nekim aspektima afere Janaf. Tada su tvrdili da je taj prijedlog protivan Ustavu i zakonima. Sada, pak, premijer Andrej Plenković i njegovi suradnici ističu da nema nikakvog razloga za ovo istražno povjerenstvo jer je uglavnom sve u vezi s obnovom poslije Domovinskog rata na Baniji u redu, a k tome i da je HDZ pobijedio na parlamentarnim izborima, što znači da uživa povjerenje građana.


Kad je riječ o uključivanju u stopostotnu obnovu još nekih dijelova područja koje je 29. prosinca pogodio potres, HDZ uvjerava da su sami došli do zaključka da je to potrebno. Vlada je, istina, poslala u Sabor zakonski prijedlog u kojem je iz ovakvog modela obnove bio izuzet Sisak, ali u srijedu navečer je Klub zastupnika HDZ-a uložio amandman kojim se to popravlja. »Uspjeli smo, Vlada je popustila i prihvatila našu inicijativu: Sisak, Petrinja i Glina bit će u ravnopravnom položaju«, odmah je reagirao putem Facebooka predsjednik SDP-a Peđa Grbin. No, jučer mu je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić odgovorio da nema zbog čega likovati.


Pravičan amandman
– SDP jest predložio taj amandman, ali mi sada idemo korak dalje i to temeljem rasprave u Saboru i stava naših dužnosnika na terenu, prije svega zastupnika iz Siska Ivana Celjaka. Amandman SDP-a ne bi prošao test na Ustavnom sudu i što se tiče ravnopravnosti građana jer se odnosi samo na Sisačko-moslavačku županiju. Mi ćemo svojim amandmanom obnovu u stopostotnom iznosu omogućiti svim žiteljima Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, tamo gdje je Vlada proglasila katastrofu. Vodili smo računa da amandman bude pravičan i da ustavnopravno drži vodu, izjavio je Bačić. Budući da potres u ožujku prošle godine Vlada nije ocijenila kao katastrofu, svi čije su nekretnine tada srušene morat će, 20 posto od ukupnog iznosa, financijski participirati u njihovoj obnovi.


Bačić je imao i pojašnjenje zašto bi se SDP htio »kititi tuđim perjem«, odnosno pripisati sebi zasluge za uvrštavanje Siska u kategoriju s Petrinjom i Glinom.


– To je zbog njihovog slabog rejtinga u Sisku. Na izborima za Sabor, HDZ je u Sisku dobio 43 posto glasova, a SDP-ova koalicijska udruga 28 posto. Govori to kakva je politička obojenost u Sisku, otkrio je Bačić.


Oporba je opet stavila na stranu sve svjetonazorske proturječnosti unutar sebe, izašlo je pred novinare svih osam njihovih klubova kako bi predstavili prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva.


– Mi tražimo da se sve okolnosti istraže u Saboru jer će onda istraga biti javna, moći će je pratiti javnost i putem ovog alata možemo dobiti sve dokumente koje tražimo, rekao je Tomislav Tomašević, predsjednik Kluba zeleno-lijevog bloka, koji je i inicirao istražno povjerenstvo.


Organizirana agenda


– Namjera nam je da povjerenstvo utvrdi odgovornost za propuste kojih je evidentno bilo tijekom poslijeratne obnove. Želimo biti sigurni da svi ljudi koji žive u obnovljenim nekretninama mogu mirno spavati, znajući da se, ako i kod njih dođe do ovakve katastrofe, njihove kuće neće srušiti, naglasio je Grbin. Ali, prognozirao je da neće biti ovog istražnog povjerenstva. Po svemu sudeći, bio je u pravu.


– Obnova nakon Domovinskog rata jedan je od najuspjelijih strateških projekata Hrvatske. U prijedlogu oporbe iščitavam samo želju da se nanese politička šteta HDZ-u uoči lokalnih izbora. Na njihovu žalost, podaci s terena će pokazati da je obnova napravljena sjajno. Ako je bilo pojedinačnih slučajeva, nadležna tijela će to ispitati. Nećemo dozvoliti da se zbog uskih interesa SDP-a i njihovih satelita u Saboru, nanosi politička šteta HDZ-u, komentirao je Bačić.


Predsjednik Vlade je kasnije na svojoj konferenciji za novinare također dao naslutiti da u opoziciji ne griješe u procjeni da HDZ neće dopustiti istražno povjerenstvo.


– Svjedočili smo nakon potresa histeriji koju su generirali oporbeni zastupnici i mediji, to je činjenica. Ali, od obnovljenih kuća, od onih koje su provjerene, samo ih je 1,83 posto dobilo crvenu naljepnicu. Kada je potres od 6,2 stupnja, nije realno da on cijelima ostavi sve zgrade u epicentru. Ta priča o povjerenstvu je kao i sve što radi oporba, interpelacije, zahtjevi za izglasavanje nepovjerenja, njihova organizirana agenda uoči lokalnih izbora, a nakon što su bili pometeni na parlamentarnim izborima. SDP i njihova koalicija s 25 razlike, a ucjenjivači su ostali izvan većine. To je hrvatska opozicija, a mi imamo svoj konstruktivan put, izjavio je Plenković.


Nije izrekao definitivno ne istražnom povjerenstvu jer, kako je pojasnio, mora prvo pročitati oporbeni prijedlog i pričekati konačne podatke s terena.


– Nema drame ako je 69 obnovljenih kuća srušeno, poručio je predsjednik Vlade. Na HDZ bi eventualno mogao utjecati Milorad Pupovac, ali upitno je je li on spreman tvrdo inzistirati na osnivanju saborskog istražnog povjerenstva.