Izdane preporuke

HDZ-ovci će prkositi koronavirusu na nedjeljnim izborima, provodit će jake mjere zaštite

Hina

Foto Marko Dimic/PIXSELL

Foto Marko Dimic/PIXSELLZAGREB Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a Damir Sesvečan poslao je u petak predsjednicima stranačkih izbornih povjerenstava preporuke o provođenju mjera zaštite od širenje koronavirusa tijekom unutarstranačkih izbora u nedjelju, 15. ožujka.


Sesvečan ističe da se preporuke temelje na onome što propisuje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo te su ih su se dužni svi pridržavati, a proširene su i s mjerama prilagođenima stranačkim okolnostima provedbe izbornog dana.


Prema preporukama birački odbor će odrediti jednog od svojih članova koji će biti zadužen za održavanje reda na biračkom mjestu, kontrolu i reguliranje ulaska i izlaska birača s biračkog mjesta te cjelokupno praćenje postupanja osoba koje se nalaze na biračkom mjestu u provođenju mjera zaštite.
Svako biračko mjesto mora imati najmanje jedno dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje ruku od pola litre, a biračka mjesta s više od 1000 članova sredstvo od jedne litre ili dva od pola litre. Prilikom ulaska u prostoriju gdje se održavaju izbori, a prije samog pristupanja glasovanju, birač mora dezinficirati ruke.


Na biračkom mjestu u isto vrijeme do 15 ljudi


Na biračkom mjestu u isto vrijeme ne smije biti više od 15 ljudi, što uključuje i članove izbornog povjerenstva i promatrače. Uz to, prostorija biračkog mjesta mora biti redovno provjetravana, a ako postoje prozori potrebno ih je držati otvorenima ili otvarati vrata.


Središnje izborno povjerenstvo HDZ-a preporuča izbjegavanje rukovanja te održavanje razmaka od barem jednog metra kod razgovora.


Članovi biračkog odbora odnosno izbornog povjerenstva ne bi trebali uzimati identifikacijski dokument i člansku iskaznicu birača u svoje ruke već ih pregledavati iz ruku samog birača. Na birališta bi birač trebao ponijeti svoju kemijsku olovku s kojom će se glasovati, a nakon glasovanja birači se ne smiju zadržavati na biračkom mjestu.


Po zatvaranju birališta, a prije početka prebrojavanja glasova odnosno uzimanja glasačkih listića iz kutija, svi trebaju ponovno i temeljito oprati i dezinficirati ruke.


Preporuke Stožera civilne zaštite


Iz Stožera Civilne zaštite poručili su u petak kako je sa epidemiološkog stajališta bitno da se unutarstranački izbori u HDZ-u odvijaju na svakom izbornom mjestu cijeli dan kako bi se mogla osigurati mjera distanciranja od bliskih kontakata.


Stožer je tako odgovorio na zahtjev kandidata za predsjednika HDZ-a Mire Kovača koji je ranije danas zatražio da u što kraćem roku donesu preporuku glede nedjeljnih izbora u toj stranci.


“Sa epidemiološkog stajališta bito je da se unutarstranački izbori u HDZ-u odvijaju na svakom izbornom mjestu cijeli dan kako bi se mogla osigurati mjera distanciranja od bliskog kontakta putem dobrovoljaca redara koji bi zamolili da na svako izborno mjesto uđe manji broj ljudi i uz stavljanje obavijesnih plakata o općim higijenskim mjerama”, stoji u priopćenju koje je potpisao zamjenik načelnika Stožera Damir Trut.


Također, ističu, bitno je da osobe koje imaju respiratorne bolesti ili povišenu temperaturu ne dođu na izbore što se može osigurati putem obavijesti putem stranačkih komunikacijskih kanala.