Ante Bačić

HDZ-ovac koji je naljutio Milanovića upisom u Ratnu školu: “Molim vas novinare da ga ukorite”

Portal Novi list

Ante Bačić / Foto Screenshot N1

Ante Bačić / Foto Screenshot N1

To je opasno i ružno, koristi riječi kao što su kriminalne radnje, nisu poštivali zakon, što je po mom sudu užasno, kaže Ante BačićSaborski zastupnik Ante Bačić, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao izjave koje je o njemu rekao predsjednik Zoran Milanović, koji se protivi njegovu upisu u Ratnu školu na Vojnom sveučilištu.


“Moj poriv za upis Ratne škole je dužnost koju obnašam, a to je voditelj izaslanstva Sabora u parlamentarnoj skupštini NATO-a. Neću u generale ni brigadire, nisam djelatna vojna osoba, ovo je isključivo politička dimenzija.


Ratna škola je i namijenjena za sve vrste ustanova i institucija, posebno vezana za domovinsku sigurnost u Republici Hrvatskoj, čisto radi strateške dimenzije izobrazbe što smatram da zbog dužnosti koju obavljam u Saboru i zaslužujem i smatram da mi je i obveza da se dalje obrazujem”, rekao je Bačić, prenosi N1.
Spomenuo je da je izaslanstvo NATO-a prije njega vodio Miroslav Tuđman, a prije Tuđmana Damir Krstičević te da je njegova dužnost educirati se o nečemu “što su oni u 20 godina konkretno radili”.


Upisano 15 polaznika, samo 5 iz OSRH


Upitali smo ga i koliko je polaznika upisano u Ratnu školu.


“Ovo je 25. generacija ratne škole. Upisano je 15 polaznika”, rekao je Bačić, odbacivši tvrdnje da je on svojim upisom oduzeo mjesto nekome u Oružanim snagama.


“Što se tiče potrebe Oružanih snaga i brigadira kojima to treba za viši čin, nema govora da sam nekome uzeo mjesto. Od petnaest polaznika većina su iz drugih institucija ili strani državljani, svega petoro je iz Oružanih snaga”, rekao je Bačić.


Komentirao je i izjavu predsjednika Milanovića da saborski zastupnik nema što raditi u Ratnoj školi.


“Je li to iz neznanja? Ne vjerujem”


“Ako ćemo citirati što predsjednik citira, Zakon o službi u Oružanim snagama, taj zakon propisuje tko može upisati školu u Oružanim snagama.


Ovo ostalo, a većina, što su strani polaznici i polaznici iz drugih institucija, polaze iz Zakona o obrani, ali moraju biti na određenoj strateškoj poziciji i imati i preporuku sustava, ali predsjednik sad ili radi svoga neznanja, u što ne vjerujem, koristi zakon isključivo radi prepucavanja s ministarstvom i Vladom”, rekao je Bačić.


“To je opasno i ružno, koristi riječi kao što su kriminalne radnje, nisu poštivali zakon, što je po mom sudu užasno i tu apeliram i na vas novinare da ga upozorite i ukorite za korištenje takvog rječnika.


Možda je problem što sam ja prvi hrvatski zastupnik ili možda nije imao interesa ili mu možda nije bila potrebna edukacija. Molio bih predsjednika da malo pripazi s rječnikom”, rekao je Bačić.


“Mogu pozvati Milanovića da mi se pridruži”


Istaknuo je da je veliki problem oružanog sustava u Republici Hrvatskoj to što politika donosi odluke o svemu, bilo da je riječ o nabavi aviona, tenkova ili pušaka, dok se, s druge strane, malo tko od političara educira na tu temu i “vjerojatno se paušalno odnosi prema cijeloj obrani”.


“Sve je pokazalo da ta sigurnost zahtijeva oblik pripreme i da se ljudi moraju educirati”, rekao je Bačić.


“Mislim da predsjednik nije upoznat s materijom, mislim da misli da ću s ovom školom dobit neko znanje, ne zna što govori, ovo je obaveza i dužnost temeljem škole koju završavam da se u tom smjeru educiram.


Predsjednik nam je često pokazao da malo ekstenzivno razmišlja o pozicijama koje su propisane Ustavom i zakonom”, rekao je Bačić, dodavši da ne vjeruje da će Milanović ići tako daleko i upotrijebiti svoje ovlasti i onemogućiti mu upis u Ratnu školu.


“Ali mogu ga pozvati da mi se pridruži”, rekao je Bačić, prenosi N1.