Jučer bila na poslu

HDZ-ova načelnica pokušava sanirati štetu: Od APN-a tražila raskid ugovora, vratit će 80 tisuća eura

Jagoda Marić

Foto Facebook / Ivo Čagalj PIXSELL

Foto Facebook / Ivo Čagalj PIXSELL

Tako je i prije nego što je istinski započela neslavno propala politička karijera mlade HDZ-ovke, ali za hrvatske prilike nije nemoguće da se nakon određenog zatišja ponovo vrati na političku scenu, možda već za sljedeće lokalne izboreAnita Nosić, načelnica Općine Lovreć i jučer je, unatoč tome što joj je mandat po sili zakona trebao prestati u prosincu prošle godine, bila na svom radnom mjestu, potvrdili su nam u općini, ali to bi joj mogao biti posljednji dan na mjestu dužnosnice. Ministarstvo uprave poslalo je jučer u općinu dopis u kojem stoji da je načelnici prestao mandat 7. veljače i da će općinu do redovitih lokalnih izbora voditi njezin zamjenik Petar Petričević.


Propala karijera


– Temeljem činjenica utvrđenih uvidom u Uvjerenje o prebivalištu koje je izdala Policijska uprava splitsko-dalmatinska razvidno je da je Anita Nosić izabrana za općinsku načelnicu Općine Lovreć na lokalnim izborima održanim 21. svibnja 2017. godine, tijekom obnašanja mandata općinske načelnice odjavila prebivalište s područja općine. Odjavom prebivališta općinske načelnice s područja općine nastupila je pravna situacija koju je zakonodavac predvidio kao razlog prestanka mandata. Slijedom toga, u konkretnom slučaju ima se smatrati da od dana službenog saznanja da je sad već bivša općinska načelnica odjavila prebivalište s područja općine, tj. od 7. veljače 2020. godine, zamjenik općinske načelnice Petar Petričević obnaša dužnost općinskog načelnika, poručili su iz Ministarstva uprave.


Tako je i prije nego što je istinski započela neslavno propala politička karijera mlade HDZ-ovke, ali za hrvatske prilike nije nemoguće da se nakon određenog zatišja ponovo vrati na političku scenu, možda već za sljedeće lokalne izbore. Posebice što se u HDZ-u na nacionalnoj razini nitko i ne stigne baviti njezinim slučajem, pa s vremenom možda ode u zaborav i prijetnja sankcijama mladoj članici te stranke. U godinu dana birači stignu zaboraviti i oprostiti, ako su joj i zamjerili, činjenicu da se prijavila u Zagrebu zato što je kupila stan od APN-a i tako ostvarila povlasticu da joj država plati polovinu mjesečne rate, što je subvencija nešto manja od 1.800 kuna mjesečno.


Saniranje štete
Uz to Nosić je odlučila, kako se čini, probati sanirati i štetu koju joj je nanijela kupnja stana uz državnu subvenciju, jer je od Agencije za pravni promet nekretnina (APN) dopisom zatražila raskid ugovora o poticajima, te je najavila, potvrdili su nam u Ministarstvu graditeljstva, da će podmiriti sve svoje obveze. To bi značilo i da će Nosić nakon raskidanja ugovora u cijelosti morati podmiriti i kredit podignut kod HPB-a u iznosu od 80 tisuća eura.


Što se tiče novog čelnog čovjeka općine Lovreć, on je dosad posao zamjenika radio volonterski jer je od srpnja prošle godine zaposlen u Lokalnoj agencijskoj grupi Adrion, za koju na službenim stranicama stoji objašnjenje da je udruga osnovana s ciljem pripreme područja za korištenje Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020., očuvanja tradicije, prirodne osobitosti, kulturne i povijesne baštine te izgradnje prepoznatljivosti identiteta Vrgorca, Omiša, Imotskog i još 16 općina koje gravitiraju tim gradovima. Tamo je, prema imovinskoj kartici Petričević imao neto plaću od šest tisuća kuna, dok je plaća načelnice općine bila nešto manja od sedam i pol tisuća kuna.