ZAMRŠEN ODNOS

Čačić će podržati rebalans, većina je očuvana, ali ostaje pitanje kako će se stvari dalje razvijati

Dražen Ciglenečki

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Sljedeći test koalicije je u četvrtak, kada je konstituirajuća sjednica varaždinske Županijske skupštine. Stričak kaže da će HDZ predložiti kandidata za predsjednika Županijske skupštine pa će vidjeti hoće li biti izabran te poručuje kako »HDZ neće kleknuti«ZAGREB – HDZ je na kraju ipak popustio i prihvatio ultimatum Radimira Čačića, kako bi se danas u Saboru moglo usvojiti prijedlog rebalansa državnog proračuna. To tvrdi predsjednik reformista, koji je jučer objavio da se HDZ odrekao suradnje s Ivanom Čehokom u Županijskoj skupštini Varaždinske županije i da će zato Natalija Martinčević podržati rebalans.


Ali, novoizabrani župan Anđelko Stričak (HDZ) rekao nam je da nije pristao na političku ucjenu, da je čvrstu koaliciju dosad dogovorio s HNS-om, a da programsku suradnju želi sa svim ostalima koji imaju svoje vijećnike u Županijskoj skupštini, pa tako i s listom Ivana Čehoka.


​Tajni partner


​Po svemu sudeći su Čačić i Stričak dogovorili nekakvu političku formulu prema kojoj vijećnici s Čehokove liste u Županijskoj skupštini mogu podržavati HDZ-ovu vlast, ali da ne budu u koaliciji. ​Čehok bi tu, dakle, bio u ulozi svojevrsnog tajnog partnera, kojeg HDZ ne bi pokazivao, jer to Čačiću smeta, ali bi s njim mogao uvijek računati. Vrlo je to zamršen odnos i upitno je koliko dugo sve to skupa može izdržati. I u Županijskoj skupštini, ali i u Saboru, zato što HDZ-u sasvim sigurno ne odgovara da im većina ovisi o reformistima, budući da je Čačić i jučer kazao da zadržava pravo da ne podržava baš sve što Vlada predlaže. Iz tog je razloga HDZ proteklih dana pokušavao pronaći opozicijskog saborskog zastupnika koji bi bio spreman dati glas za rebalans državnog proračuna, a možda i trajno zamijeniti u parlamentarnoj većini politički svojeglave reformiste.
U HDZ-u su nekako najviše nade polagali u suverenista Hrvoja Zekanovića, koji je nedavno prilikom glasovanja dao podršku odluci predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da vrati predsjedniku Zoranu Milanoviću prijedlog da se za predsjednicu Vrhovnog suda izabere Zlata Đurđević. U srijedu je Zekanović pomogao HDZ-u u konstituiranju Gradskog vijeća Šibenika, ali, barem zasad, nije zainteresiran za održavanje Vlade Andreja Plenkovića. Nije to niti neki drugi oporbenjak, pa je HDZ naprosto prisiljen oslanjati se na reformiste.


Natalija Martinčević će, znači, danas dići ruku za rebalans državnog proračuna, parlamentarna većina je očuvana, a kako će se stvari dalje razvijati, nije moguće procijeniti. Sljedeći test koalicije je u četvrtak, kada je konstituirajuća sjednica varaždinske Županijske skupštine.


Čačić je na konferenciji za novinare u Varaždinu izjavio da je HDZ, konkretno Stričak, ispoštovao njegov zahtjev za »neprisustvo u bilo kojoj formi vlasti ljudi s optuženičkih klupa«. Zauzvrat će reformisti u Županijskoj skupštini »projektno podržavati« Stričaka, ali neće participirati u vlasti, a još će i Natalija Martinčević u Saboru glasovati za rebalans.


​Ucjenjivački potencijal


Zanimalo nas je kako varaždinski župan interpretira ono što je, kako Čačić tvrdi, dogovoreno.


– HDZ je imao predizbornu koaliciju s HSLS-om i HSU-om, nakon lokalnih izbora pridružio nam se HNS i to je sada ukupno 16 sigurnih vijećnika. Sa svima ostalima u Županijskoj skupštini možemo imati programsku suradnju. Osobno sam u proteklih desetak dana obavio razgovore sa svim klubovima vijećnika i jasno sam svima rekao da ne pristajem ni na kakve ucjene i, drugo, da krećemo s programskom suradnjom. Svi su se s tim složili, ako tako i bude ok, ako ne, opet dobro.


HDZ će u četvrtak predložiti našeg kandidata za predsjednika Županijske skupštine, pa ćemo vidjeti hoće li biti izabran i to tijelo konstituirano. Moraju svi znati da HDZ neće kleknuti i da nećemo za bilo kime plakati. Ali, ono što sam čuo u ovim razgovorima, u smislu projekata, nama je uglavnom prihvatljivo.


SDP, primjerice, zagovara neka rješenje za školstvo, Čehokova lista za promet, a kako je to na tragu našeg programa, logično je da nam je prihvatljivo, rekao nam je Stričak, čija je iznenadna pobjeda u izbornom natjecanju s Čačićem zatresla parlamentarnu većinu.


Da je predsjednik reformista ostao župan, usvajanje rebalansa državnog proračuna ne bi bila tema. Ne samo to, nego bi Čačić općenito bio lakši za suradnju na nacionalnoj razini, iako su reformisti i u ovih godinu dana vladajuće koalicije imali određenih iskakanja.


Čačić uvijek polazi od toga da su reformisti koalicijski partner koji je samostalno ušao u Sabor, nije ih na svojoj listi uveo HDZ, te smatra da onda moraju imati veću autonomiju nego HSLS ili HDS. U intervjuu za N1 televiziju jučer je Čačić ustvrdio da će »jednom nogom unutra, drugom vani« biti trajna pozicija reformista u koaliciji. Bit će to tako sve dok Čačić, kao što je učinio i u prošlom sazivu Sabora, ne prebaci svoju stranku u oporbu ili dok HDZ ne uspije nagovoriti nekoga iz opozicije da im se priključi, kako bi mogli neutralizirati ucjenjivački potencijal reformista.