Crobarometar za veljaču

HDZ najpopularnija stranka, Milanović najpopularniji političar! Kao najveći problem Hrvatske građani istaknuli korupciju i kriminal na visokoj razini

P. N.

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Iza Milanovića je premijer Andrej Plenković, o kojem 49 posto ispitanika ima negativan, a njih 43 posto pozitivan dojam.Hrvatska demokratska zajednica i dalje je najjača stranka, a Zoran Milanović je najpopularniji političar. Tako pokazuju rezultati mjesečnog istraživanja Crobarometar, koje objavljuje Nova TV u suradnji s agencijom IPSOS.


O predsjedniku Zoranu Milanoviću, dakle, pozitivno mišljenje ima 49 posto ispitanih, a na njih 42 posto on je ostavio negativan dojam. Iza Milanovića je premijer Andrej Plenković, o kojem 49 posto ispitanika ima negativan, a njih 43 posto pozitivan dojam.


Treći na listi popularnost Peđa je Grbin, predsjednik SDP-a. Dugo nije bio slučaj da je predsjednik najjače opozicijske stranke treći na listi najpopularnijih. Istraživanje je pokazalo da o Peđi Grbinu pozitivan dojam ima 40 posto ispitanih, a negativan – njih 38 posto. Jednak postotak ispitanih u istraživanju, 40 posto, pozitivno mišljenje imao o čelniku MOST-a Boži Petrovu, s tim što negativan dojam o njemu ima 45 posto ispitanih.
Čelniku stranke “Možemo” Tomislav Tomašević pozitivan dojam ostavio je na 35 posto građana, a njih 25 posto o njemu misle negativno. O Miroslavu Škori, pak, tek 33 posto ispitanih ima pozitivno mišljenje, dok 59 posto ispitanih o Škori misli negativno.


Najpopularniji među HDZ-ovcima i SDP-ovcima


Među biračima HDZ-a najpopularniji je Andrej Plenković s potporom od 92 posto ispitanih, a drugi izbor je donedavni glavni tajnik Gordan Jandroković s potporom od 71 posto ispitanih. Na trećem mjestu po popularnosti kod ispitanika-birača HDZ-a nalazi se – Božo Petrov.


Među SDP-ovim biračima najpopularniji je Zoran Milanović, kojeg podržava 88 posto ispitanih te Peđa Grbin, o kojem pozitivan dojam ima 70 posto ispitanih birača SDP-a. Na trećem je mjestu – Anka Mrak Taritaš. Ona među SDP-ovim biračima uživa potporu 58 posto ispitanih.


Problemi koji brinu građane


Krajem prošle godine kao najveći problem u Hrvatskoj građani su vidjeli epidemiju koronavirusa. To se, međutim, promijenilo. Sad najveći broj ispitanika smatra da su korpucija i kriminal na visokoj razini najveći problemi Hrvatske. To je problem za njih 18,9 posto. Slijedi gospodarsko-ekonomska situacija za 17,7 posto ispitanika te nezaposlenost za njih 17,1 posto. Da je korona najveći problem, smatra 13,5 posto ispitanih i na kraju tu su životni standard i niske plaće, što je najveći problem za 5,5 posto ispitanika.