Stav vladajuće stranke

HDZ je protiv udomljavanja djece kod istospolnih partnera, ali poštuje odluku Ustavnog suda

Hina

Foto D. JELINEK

Foto D. JELINEK

Rekli smo da omogućavamo udomljavanje heteroseksualnim osobama i nismo prihvatili amandman našeg koalicijskog partnera HNS-a, kojim bi se omogućilo udomljavanje istospolnim partnerima, kazao je Branko BačićZAGREB – Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u petak je komentirao odluku Ustavnog suda, koja govori da zakon o udomiteljstvu nije neustavan, ali je prouzročio diskriminatorne učinke prema istospolnim osobama, kazavši kako je HDZ prijedlogom tog zakona jasno iskazao i reflektirao svoj svjetonazor.


»Pročitao sam kakvu je odluku donio sud. Ono što je za HDZ-u bitno je da smo jasno iskazali i reflektirali naš svjetonazor.


Rekli smo da omogućavamo udomljavanje heteroseksualnim osobama i nismo prihvatili amandman našeg koalicijskog partnera HNS-a, kojim bi se omogućilo udomljavanje istospolnim partnerima.
Istaknuo je kako u tom smislu sud nije rekao da je zakon neustavan nego da je neustavno ono što u zakonu ne piše. Naložio je državnim tijelima i sudskim vlastima da prilikom takvih zahtjeva odluče na način da jednako vrednuju heteroseksualne i istospolne zajednice, dodao je.


Odluke Ustavnog suda moraju se poštivati, kaže Bačić te naglašava da su oni svoj stav iskazali prijedlogom zakona koji je usvojen u Hrvatskom saboru.


Bačić je, upitan hoće li se poštivati odluka Ustavnog suda, rekao kako je Upravni sud već jednom postupio u jednom slučaju na način da je omogućio.