CRO DEMOSKOP

HDZ je i dalje najjača stranka u Hrvatskoj, ali i njima i SDP-u potpora pada, najviše raste Možemo!

Tihana Tomičić

premijera Andreja Plenkovića i dalje najviše ispitanika vidi kao najpozitivnijeg političara, 20,9 posto. To je 0,6 posto manje nego prošlog mjeseca. Da je najpozitivniji političar predsjednik Republike Zoran Milanović smatra 1,5 posto više ispitanika nego prošlog mjesecaNove rezultate rejtinga stranaka prema istraživanju CRO Demoskopa objavila je RTL televizija.


Vladajući HDZ ostaje prvi izbor uz potporu od 28 posto, SDP je na drugom mjestu s 19,6 posto, a i jedna i druga stranka u odnosu na prosinac bilježe pad potpore.
Platforma Možemo bilježi rast rejtinga pa su sada, nakon tri mjeseca, ponovno na trećoj poziciji s 8,4 posto potpore, potom slijedi Most sa 7,4 posto, a Domovinski pokret je u velikom padu, sa samo 6,2 posto, a svi ostali su ispod pet posto podrške.
No, apsolutni konsenzus kod građana izaziva pitanje o tome što je po njima događaj godine – čak 83,7 posto ispitanih slaže se da je ujedinjena Hrvatska nakon potresa na Banovini za zemlju glavni događaj. U proteklih 17 godina, od kada se provodi CRO Demoskop, nikada građani nisu bili ovako složni oko odabira najvažnijeg događaja u državi. Katastrofalni potres na Banovini zaista je ujedinio Hrvatsku pa je to, unatoč i novom valu koronavirusa i početku cijepljenja, najvažnija tema za 83,7 posto ispitanika. Čak su i lanjski lockdown, koji nas je na proljeće zatvorio, građani tada rjeđe birali. Stanje s koronom, pooštravanje mjera, propusnice, pismo 26 znanstvenika bile su najvažnije teme za 9,9 posto ispitanika, dok je 3,1 posto izabralo početak cijepljenja protiv koronavirusa.
Premijera Andreja Plenkovića i dalje najviše ispitanika vidi kao najpozitivnijeg političara, 20,9 posto. To je 0,6 posto manje nego prošlog mjeseca. Da je najpozitivniji političar predsjednik Republike Zoran Milanović smatra 1,5 posto više ispitanika nego prošlog mjeseca, 17,3 posto u odnosu na 15,8 posto u prosincu, a daleko od dvojice predsjednika, ali ipak treći izbor je Tomislav Tomašević koji želi biti gradonačelnik Zagreba, sa 3,2 posto podrške.
Jednako tako, premijer i predsjednik ostaju i najnegativniji političari, kao i ranije, a treći je neomiljeni Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.
Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus od 5. do 8. siječnja 2021. na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.