Uskoro veće potpore

HDZ ipak neće potpuno delimitirati iznos rodiljnih naknada. Rastu do maksimalno 7.500 kuna u drugih šest mjeseci

Jagoda Marić

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Svi oni koji su prije rođenja djeteta imali plaću od 5.700 kuna do 7.500 kuna time će cijelo vrijeme dopusta dobivati svoju punu plaćuZAGREB – Dio zaposlenih roditelja u Hrvatskoj već bi krajem ljeta mogao dobiti povećanje roditeljske naknade koju dobivaju tijekom drugih šest mjeseci nakon djetetova rođenja.


U javnosti poznatija kao porodiljna naknada u zakonu je regulirana kao rodiljna i roditeljska naknada i u prvih šest mjeseci nakon rođenja djeteta jednaka je visini plaće koju je roditelj imao prije rođenja djeteta, a u drugih šest mjeseci je limitirana na 5.654,2 kuna. Prema Vladinom prijedlogu ubuduće bi limit trebao biti sedam i pol tisuća kuna.


To ne znači da će sada svi dobivati roditeljsku naknadu od sedam i pol tisuća kuna, nego će im naknada biti jednaka njihovoj plaći, ali neće moći prelaziti sedam i pol tisuća kuna, ako im je plaća i veća od tog iznosa. Ipak, svi koji su do rođenja djeteta imali plaću u iznosu od 5.700 kuna do sedam i pol tisuća kuna ovime će za cijelo vrijeme porodiljnog dopusta, odnosno rodiljnog i roditeljskog dopusta, konačno dobivati svoju punu plaću.
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku više od 70 posto građana Hrvatske ima plaću do osam tisuća kuna, pa ako je isti udio i među onima koji su roditelji, to znači da će nakon povećanja limita čak 70 posto roditelja do prve djetetove godine imati gotovo svoju punu plaću.


Veće plaće


Dobar dio njih već je kod povećanja naknade na 5.654 kune dosegnuo svoju punu plaću i za njih naknade u drugih šest mjeseci zapravo nisu bile limitirane.


Ovime će do pune plaće u drugih šest mjeseci doći oko 30-ak posto zaposlenih roditelja koji imaju plaću između pet i pol i sedam i pol tisuća kuna. Roditelji s većim plaćama od prosječne i dalje će biti limitirani kad su u pitanju naknade za razdoblje u kojem njihovo dijete napuni šest mjeseci do navršene godine dana, ali će svejedno dobivati gotovo dvije tisuće kuna mjesečno više nego dosad.


Izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koje je Vlada ovih dana poslala u javnu raspravu trebaju biti usvojene do 2. kolovoza kako bi se Hrvatska uskladila s europskim direktivama. Tim usklađivanjem Hrvatska u svoje zakonodavstvo uvodi pravo na očinski dopust od deset dana u kojem bi očevi imali pravo na naknadu.


No, usput se povećavaju i roditeljske naknade što je je jedno od HDZ-ovih obećanja za drugi mandat. Doduše HDZ je najavio potpuno delimitiranje, odnosno isplatu pune plaće i u drugih šest mjeseci, no to se ipak neće dogoditi.


Dodatni novac


U nacrtu zakona se ne govori hoće li on na snagu stupiti s početkom kolovoza, ali je država za njegovo provođenje predvidjela dodatni novac u ovoj godini pa je za očekivati da, ako to i ne bude kolovoz, da roditelji već ove godine dobiju veće roditeljske naknade. Tako je u ovaj zakonski prijedlog, uz preuzimanje direktive, čiji je cilj uključiti očeve u brigu o djetetu već od njegovih prvih dana, Vlada ugradila i jednu od svojih demografskih mjera – povećanje naknada.


Procjena učinka zakonskih izmjena moći će se, navodi Vlada u prijedlogu, ocjenjivati tek za najmanje dvije godine i kad su u pitanju očinski dopusti i povećanja naknada. No, kad je u pitanju povećanje naknada Vlada ne treba procjene o tome kako one utječu na demografska kretanja u Hrvatskoj. Od 2017. godine Vlada je u dva navrata povećavala naknadu za drugih šest mjeseci dopusta, pa je ona s 2,660,90 kuna dosegnula 5.654 kune, što znači da je i više nego udvostručena.


To nije promijenilo trend da se u Hrvatskoj rađa sve manje djece. U 2016. godini kad je naknada bila manja rođeno je 37.537 djece dok je prošle godine, uz dvostruko veću naknadu, rođeno tisuću djece manje. To naravno ne znači da naknade ne olakšavaju život novim roditeljima, ali očito same po sebi nisu dovoljne za to da otklone sve dvojbe koje imaju budući roditelji kad je u pitanju odluka o povećanju obitelji.