Crobarometar

HDZ DUPLO JAČI OD SDP-a I ŽIVOG ZIDA: Glavobolja za Plenkovića. Njegova vlada ima nikakvu potporu

P. N.

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Stranka dalije Orešković START, koja je po prvi put uvrštena u istraživanje, dobila je potporu 5,6 posto ispitanih birača. Slijedi je Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića sa 4,2 posto podrške ispitanika, nakon čega dolazi HSS pod vodstvom Krešimira Beljaka s 3,7 posto potpore.Prema istraživanju Crobarometar, koje redovito provododi Nova TV, Hrvatska demokratska zajednica drugi mjesec godina završava s potporom od 28,4 posto, što u odnosu na siječanj predstavlja mali pad podrške od 0,4 posto. Međutim, HDZ-u ispitanici još uvijek daju dvostruko veću potporu nago SDP-u i Živom zidu.


Podrška ispitanih građana i građanki SDP-u i prema ovom istraživanju nastavila je padati; ovog mjeseca socijaldemokrati bilježe drugi najslabiji rezultat od kad je počelo redovito mjesečno mjerenje rejtinga političkih stranaka. SDP u veljači ima tzek 13,7 posto potpore ispitanih. NJajgori rezultat ikad socijaldemokrati su zabilježili u veljači 2004. godine, kad ih je podupiralo 13 posto ispitanih građana.


Treća stranka po snazi u Hrvatskoj Živi je zid, kojem potpora ispitanih također nastavlja padati. Na kraju veljače imaju potporu od 12,4 posto, iz čega proizlazi da su u dva mjeseca izgubili oko dva posto potpore ispitanih.
Četvrta politička opcija po Crobarometru je MOST, kojeg podržava 6,3 posto ispitanih.


Stranka dalije Orešković START, koja je po prvi put uvrštena u istraživanje, dobila je potporu 5,6 posto ispitanih birača. Slijedi je Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića sa 4,2 posto podrške ispitanika, nakon čega dolazi HSS pod vodstvom Krešimira Beljaka s 3,7 posto potpore.


Iza HSS-a je HSU s 2,9 posto potpčore, a potom dolaze Neovisni za Hrvatsku s potporom od dva posto ispitanika.


HNS Ivana Vrdoljaka ima potporu od tek 1,8 posto ispitanika. Isti postotak podrške ispitanih imaju i IDS te stranka Pametno.


Građani su, pokazuju rezulatati istraživanja, prilično pesimistični kad je u pitanju smjer kojim ide Hrvatska. Njih 74 posto smatra da idemo u – lošem smjeru, dok tek 19 posto ispitanih vjeruje da je smjer u kojem se zemlja kreće s premijerom Andrejom Plenkovićem dobar. U ovom trenutku dvije trećine ispitanih građana, oko 66 posto njih, izjasnilo se da ne podržava rad Andreja Plenkovića i njegove vlade.