Markov trg

“Bandić i HDZ dosta je trgovine”: Prosvjednici ispred Sabora izviždali zastupnike i ministre, traže zakon o obnovi Zagreba

Hina

HDZ i Bandić na meti prosvjednika / Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ i Bandić na meti prosvjednika / Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prosvjednici su uz povike "HDZ lopovi" na ulazu u Sabor dočekali i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, koji je ušao na prednji ulaz na koji obično ne ulazi.Zagrebačka oporba, koja je noć provela ispred zgrade Sabora prosvjedujući protiv njegova raspuštanja prije donošenja zakona o obnovi Zagreba, dočekala je u ponedjeljak ujutro zastupnike zvižducima te povicima “Hoćemo zakon” i “Bandić i HDZ dosta je trgovine”.


Predstavnici stranaka Možemo!, Zagreb je naš!, Nove ljevica, ORaH-a, Radničke fronta i Za grad te njihovi simpatizeri od zastupnika traže da se završi javna rasprava o zakonu o obnovi Zagreba koja je počela u petak, te da se nakon toga zakon usvoji i tek tada raspusti Sabor.


Prosvjednici su uz povike “HDZ lopovi” na ulazu u Sabor dočekali i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, koji je ušao na prednji ulaz na koji obično ne ulazi.
Prosvjednike je izbjegao premijer Andrej Plenković  ušavši u Sabor na ‘sporedni’ ulaz.


Zagrebački gradski zastupnik i predsjednik stranke Zagreb je naš! Tomislav Tomašević rekao je da je noć protekla mirno i da su građani donosili fotografije zgrada razrušenih u potresu, koje jutros pokazuju zastupnicima na ulasku u Sabor.


Tomašević tvrdi da su vladajući imali dovoljno vremena da donesu zakon, usuglase ga sa strukom i otvore javnu raspravu te da je zakon o obnovi Zagreba mogao danas biti izglasan.


“Zakon lex Agrokor donesen je u tri tjedna, a ovo nisu mogli ni u dva mjeseca”, poručuje.


Zakon se ne donosi zbog političke trgovine Bandića i HDZ-a


Razlog zašto do toga nije došlo Tomašević vidi u trgovini između zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a u Zagrebu.


Ako se raspusti Sabor, zakon može biti usvojen tek u rujnu ili listopadu a građani su dotad ostavljeni na cjedilu, istaknuo je, ustvrdivši da je vladajućoj stranci bitnije par mandata više od građana stradalih u potresu.


“Htjeli smo poručiti da ostajemo ovdje kao što želimo da oni ostanu ovdje i odrade posao do kraja”, zaključio je.


Ako se zna da je 26 tisuća ljudi prijavilo štetu od potres, onda je ovo poraz za ovaj saziv Sabora, ocijenila je Rada Borić iz Nove ljevice.