Rast kreditne aktivnosti

HBOR lani odobrio više od 2.800 kredita, najviše investicijskih. To je povećanje za skoro trećinu

Aneli Dragojević Mijatović

Ukupan iznos lani odobrenih kredita veći od 1,1 milijardu eura / Foto Arhiva NL

Ukupan iznos lani odobrenih kredita veći od 1,1 milijardu eura / Foto Arhiva NL

Najzastupljeniji korisnici bili su privatni poslovni subjekti kojima je odobren 2.671 kredit, što predstavlja 94 posto ukupno odobrenih kredita, u iznosu od više od 850 milijuna euraHrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) lani je odobrila više od 2.800 kredita u ukupnom iznosu većem od 1,1 milijarde eura, što je povećanje u volumenu za 31 posto, a po broju za 22 posto u odnosu na godinu ranije, izvijestili su iz HBOR-a. Kažu da je za HBOR prošla godina bila rekordna ne samo u segmentu kreditiranja već i u području poslova osiguranja izvoza.


– Tijekom 2023. HBOR je odobrio 2.854 kredita u ukupnom iznosu od 1.123 milijuna eura. Najzastupljeniji korisnici bili su privatni poslovni subjekti kojima je odobren 2.671 kredit, što predstavlja 94 posto ukupno odobrenih kredita, u iznosu od više od 850 milijuna eura. Rastući trend investicijskih aktivnosti u Republici Hrvatskoj potvrđuje i struktura odobrenih kredita u kojoj je udio investicijskih kredita dosegnuo razinu od 65 posto, za razliku od 2022. kad je iznosio 46 posto. Udio kredita s fiksnom kamatnom stopom u ukupnom broju odobrenih kredita iznosio je 99 posto, a u volumenu 87 posto. Tijekom 2023. nastavljena je implementacija novih financijskih instrumenata iz okvira Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Krajem 2022. uveden je novi kreditni program namijenjen posebnim ciljnim skupinama (mladi, žene poduzetnice i početnici), a početkom 2023. potpisani su ugovori o subvenciji kamatnih stopa s 15 poslovnih banaka. Uz izravno kreditiranje i subvencioniranje kamatnih stopa, uveden je i novi jamstveni program za srednje kapitalizirana i velika poduzeća, te je u suradnji s Europskim investicijskim fondom (EIF) započelo osnivanje jednog ili više fondova za vlasnička ulaganja u brzorastuća poduzeća. U okviru NPOO financijskih instrumenata do kraja 2023. podržano je više od 180 projekata s iznosom od 260 milijuna eura, te su svi oni odobreni u skladu sa zahtjevima održivosti prema okolišnim, društvenim i upravljačkim kriterijima (ESG). Za potrebu poštivanja načela DNSH (Do no significant harm) HBOR je sam osmislio poseban upitnik koji je prihvaćen od strane Europske komisije. U poslovima vezanim uz osiguranje izvoza HBOR je u 2023. osigurao izvozni promet u visini od 672 milijuna eura, što je rekordan iznos osiguranog izvoznog prometa u jednoj godini od početka obavljanja poslova osiguranja izvoza te uzastopan rast već četvrtu godinu zaredom. Osigurani promet u 2023. veći je za 79 posto u odnosu na 2022. te je najvećim dijelom rezultat snažnije iskorištenosti programa osiguranja uvedenih s ciljem pomoći gospodarstvu uslijed krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu, kao i osiguranja kapitalnih izvoznih projekata. U okviru programa osiguranja izvoza HBOR je tijekom 2023. podržao izvoz hrvatskih roba i usluga u 48 država svijeta.


Ukupna poslovna aktivnost HBOR-a, koja uključuje kreditno i garantno poslovanje, osiguranje izvoza i poslove ulaganja kapitala, povećana je za 43 posto u odnosu na 2022. godinu. U cilju jačanja regionalne prisutnosti otvoren je i novi ured u Zadru koji pokriva područje sjeverne Dalmacije, priopćili su iz HBOR-a.