Odsad samo na TV-u

Hasanbegović kaže da neće u Sabor dok ga traže potvrdu ili test: ‘Moje je pravo imati virus’

Dražen Ciglenečki

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Nisam i neću se cijepiti, a ne želim se ni testirati. Moje je pravo imati virus, komentirao je Zlatko HasanbegovićZAGREB – Na izborima građani biraju ljude koji će ih predstavljati u parlamentu, ali epidemija koronavirusa utjecala je i na to osnovno demokratsko pravilo. U Sabor, naime, neće moći ući zastupnici koji nemaju COVID-potvrdu niti se žele testirati kako bi dokazali da su negativni. Tajnik Sabora Davor Orlović rekao je jučer novinarima da se mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite, koje stupaju na snagu 15. studenog, neće primjenjivati samo na službenike koji rade u Saboru i posjetitelje nego i na zastupnike.


– Zna se kakav će biti način ulaska u zgradu Sabora, ili temeljem COVID-potvrda ili odgovarajućeg testa. Nema apsolutno nikakve razlike između dužnosnika i zaposlenika. Ovog trenutka nisu još poznati detalji, idući tjedan će saborsko Predsjedništvo raspravljati o novim mjerama, izjavio je Orlović, kako je prenijela Hina.


Rubna odluka


Budući da zastupnici ipak nisu u kategoriji s ostalim zaposlenicima, imaju niz povlastica, primjerice ne moraju otvarati bolovanje, svejedno smo Orlovića pitali zar se neke od njih zaista neće puštati u zgradu Sabora.
– Ne možemo zastupnike odvajati od ostalih, odlučan je bio Orlović.


Iako se većina zastupnika cijepila ili je preboljela koronu, ima ih koji ne spadaju niti u jednu od te dvije kategorije, a odbijaju se i testirati.


Odnosi se to i na Zlatka Hasabegovića, zastupnika Domovinskog pokreta. On jučer nije mogao vjerovati da od 15. studenog više neće moći slobodno ulaziti u Sabor.


– To je nemoguće. Čak i da su sami zastupnici donijeli dvotrećinskom većinom takvu odluku, ona bi bila rubna, a da nam se brani dolaziti u Sabor temeljem administrativne odluke nekakvog Stožera, potpuno je neprihvatljivo. Netko će sigurno podnijeti ustavnu tužbu zbog toga, pa će se očitovati Ustavni sud. Nisam i neću se cijepiti, a ne želim se ni testirati. Moje je pravo imati virus. Dok će te mjere biti na snazi, moja noga neće kročiti u Sabor. Možda ćemo organizirati alternativni sabor na Duvanjskom polju, rekao nam je Hasanbegović, koji vjerojatno neće biti usamljen u ovakvom stavu.


Niz ograničenja


Epidemija se bitno odrazila na rad Sabora. Uveden je niz ograničenja, pa tako već godinu i pol dana ne mogu svi zatupnici istovremeno boraviti u sabornici nego su raspoređeni u više prostorija. Sada je, čini se, došlo vrijeme i da se selektiraju zastupnici koji smiju ući u Sabor.


Nije jasno što će biti s onim ostalima. Hasanbegović će i dalje imati svoj zastupnički mandat, nitko mu ga neće moći oduzeti, ali do daljnjeg će saborske rasprave moći pratiti samo putem televizije.